Ustavna reforma v korist slovenske manjšine napreduje

Senatorji Demokratske stranke glasovali proti

Komisija za ustavna vprašanja italijanskega senata je 24.04.2024 odobrila predlog ustavne reforme. Predlog vsebuje tudi izjemno pomembno določilo za našo manjšino. Določilo je v sodelovanju s SSk izposloval senator SVP Durnwalder, da bo morala volilna zakonodaja upoštevati določila o zaščiti manjšin. Torej tudi 26. člen zaščitnega zakona, ki govori o olajšanem zastopstvu za oba doma italijanskega parlamenta. V nasprotnem primeru bi bil volilni zakon protiustaven. Zakonski predlog bo sedaj predmet plenarnega zasedanja senata.

Senatoriji DS in ostala opozicija je volila proti

Pri tem SSk z bolečino ugotavlja, da so senatorji Demokratske stranke (PD) in ostali na levici glasovali proti omenjenemu predlogu ustavne reforme. Najhuje pa je, da sedaj celo grozijo z referendumom. Nobenemu od njih pa se sploh ne postavi vprašanje, kakšno škodo lahko s tem povzročijo slovenski manjšini. Takšno zadržanje PD postavlja pod vprašaj ustavno jamstvo za izvolitev naših predstavnikov  italijanski parlament, za katerega se Slovenci v Italiji borimo že vsaj 20 let. Sedaj, ko se je končno tudi desnosredinska parlamentarna večina o njem izrazila pozitivno in je ta dosežek tudi realno v našem dometu, pravico do zastopstva v parlamentu ovirajo ravno parlamentarci Demokratske stranke.

Zakaj je senatorka Rojc neaktivna?

Še najbolj pa preseneča neaktivnost slovenske senatorke Tatjane Rojc. Potem ko je v zadnjem trenutku pred iztekom roka vsaj primaknila svoj podpis k Durnwalderjevemu amandmaju, je bila sedaj spet povsem negibna: njen strankarski kolega Giorgis je v glasovalni izjavi omenil vprašanje glasovanja Italijanov v tujini. O parlamentarnem zastopstvu manjšin pa niti besede.

Slovenska senatorka, ki je prejela glasove domala vse manjšine, očitno pozablja, zakaj pravzaprav sedi v parlamentu in koga naj bi tam predstavljala Za SSk je to povsem nesprejemljivo. Nobena skrb o domnevnem zmanjšanju pristojnosti predsednika republike, ki naj bi jo domnevno vsebovala predlagana ustavna reforma, ne odtehta zgodovinskega pomena in koristi za manjšino, ki ju vsebuje omenjeni Durnwalderjev amandma.

Paradoks, da desna sredina podpira zakonske določbe v korist Slovencev v Italiji

Dogaja se torej pravi politični paradoks, da desna sredina podpira ključne zakonske določbe v korist Slovencev v Italiji, Demokratska stranka in ostala levica pa celo glasujejo proti, slovenska senatorka DS pa takšno početje negibno podpira in to se je zgodilo celo na predvečer praznika osvoboditve izpod nacifašiszma !

Slovenci v Italiji moramo torej odpreti oči in se soočiti z današnjo, bistveno spremenjeno  politično realnostjo, ko v parlamentu našim pravicam ne nasprotuje več desna sredina, pač pa nasprotnike beležimo kar v Demokratski stranki (in Slovencih v njej).

SSk apelira na enotnost

Slovenska skupnost ocenjuje, da je prišel čas, da se Slovenci v Italiji zares poenotimo okoli bistvenih interesov naše manjšine. Med temi je seveda pravica do izvolitve naših zastopnikov v italijanski parlament. Zaradi tega je potrebno poiskati sogovornike tam, kjer obstaja resnična pripravljenost prisluhniti našim legitimnim zahtevam. Končno je nujno, da se otresemo preživele politične paradigme, da kar prihaja z leve je vse dobro in kar prihaja z desne je vse narobe.

Dejstva danes govorijo drugače in nas zanimajo dejstva in ne več prazne obljube in politične etikete.

Trst, 26.04.2024

Damijan Terpin – Deželni predsednik SSk

Deli