Dr. Andrej Bajuk – odšel je veliki Slovenec

Nenadna smrt dr. Andreja Bajuka je močno odjeknila tudi med Slovenci v Italiji. Slovenska skupnost – zbirna stranka Slovencev v Italiji izreka soprogi Katerini ter ožjim sorodnikom občuteno sožalje. SSk je sožalje izrekla tudi stranki Nova Slovenija, saj je bil dr. Bajuk med njenimi ustanovitelji in njen prvi predsednik.

Dr. Andrej Bajuk predstavlja visok zgled človečnosti in predanosti pri služenju skupnemu dobremu. Zgodovinska usoda je njegovo družino prisilila, da je zapustila Slovenijo, okusila grenko življenje v taboriščih in ponovni začetek v daljni Argentini. Kljub temu ji je zaverovanost v temeljne vrednote, med katerimi so bile krščansko prepričanje, ljubezen do slovenske domovine in zavezanost demokratičnim načelom, nudila osnovo za ponovni dvig.

Slovenska skupnost še posebno ceni odločitev dr. Bajuka, da se vrne v samostojno Republiko Slovenijo in ji ponudi svojo strokovnost, ki jo je pridobil na uglednih univerzah in v mednarodnih finančnih ustanovah. V tem smislu je dr. Bajuk opravil izredno politično in institucionalno delo. Predvsem nam ostajajo v spominu čas, ko je sicer kratko obdobje vodil slovensko vlado, in pa leta 2004-2008, ko je vodil Ministrstvo za finance in bil podpredsednik vlade Republike Slovenije. Za vse njegove zasluge ga je leta 2005 revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU.

V političnem življenju je dr. Bajuk ostal mož širokih pogledov, strpnosti in doslednosti.

Slovenska skupnost se dr. Adreja Bajuka spominja tudi kot človeka, ki je že davno pred vstopom v politiko poznal našo manjšinsko stvarnost in gojil posebno občutljivost do Slovencev, ki živimo zunaj meja Republike Slovenije. Zato je stranka SSk ponosna, da je bil dr. Bajuk njen častni gost in govornik na novoletnem sprejemu januarja 2007.

Dr. Bajuk ostaja za vse Slovence zgledna osebnost in državotvorni politik, ki je svoje visoko strokovno znanje daroval ljubljeni domovini in narodu.

 

Trst, 18. avgusta 2011                                                                                    Deželno tajništvo SSk

Deli