Slovenska komponenta DS zavaja volivce

Pojasnila SSk glede izjav na skupščini slovenske komponente Demokratske stranke

Vsak hvali svoje delo in svoje ideje, to je razumljivo in seveda spoštujemo, čeprav se mogoče ne povsem strinjamo, predvsem glede dela. Z začudenjem pa v komunikeju Slovenske komponente DS beremo, da »glasovi dani za stranko Slovenska skupnosti…utegnejo prispevati k izvolitvi predstavnika desnice’‘.

Glasovi gredo samo SVP

Vsem je znano, razen tistim, ki nimajo drugih argumentov za napadanje SSk, da glasovi oddani SSk gredo izključno Južnotirolski Ljudski stranki (SVP) in nikomur drugemu !

Evropski volilni mehanizem namreč za manjšinske stranke predvideva nujno povezavo z vsedržavno stranko. Na tak način lahko manjšinska lista koristi znižani vstopni prag, ki bi ga sicer ne uspela doseči (50.000 preferenčnih glasov namesto približno 200.000 glasov).  Podobno se dogaja s SSk na deželni ravni, ki je sklenila podoben dogovor prav z Demokratsko stranko.

Poslanec več za manjšine in ne za desnico

Izhajajoč iz te ugotovitve, moramo še dodati, da v primeru izvolitve manjšinskega evropskega poslanca, vsedržavna stranka izgubi enega svojega. Torej, ta naveza kvečjemu prispeva k temu, da vsedržavna stranka izgubi enega parlamentarca. Rezultat je torej ravno nasproten od neresničnih trditev slovenske komponente DS, ki jih širi izključno z namenom političnega blatenja SSk. Bi radi še spomnili, da izvoljeni predstavnik SVP, bo nato sedel v klopeh Evropske ljudske stranke. Slednja pa je doslej vodila Evropsko unijo v koaliciji z Evropskimi socialisti in demokrati.

Franca Padovan edina slovenska kandidatka za letošnje evropske volitve

Slovenska skupnost se na Evropskih volitvah predstavlja s kandidatko Franko Padovan. Dosedanja županja v Števerjanu je edina slovenska kandidatka na evropskih volitvah v Italiji. Ob robu praznovanja 20. obletnice vstopa Slovenija v EU je imela krajše srečanje z Romanom Prodijem. Politično bi se spodobilo, da bi jo Slovenci v DS podprli, kakor je SSk večkrat podprla slovenske kandidate DS za parlament.

 

Trst, 13.05.2024

Deželno tajništvo SSk

Deli