Ob 30.obletnici smrti Marca Luchette, Saše Ote in Daria D’Angela

Marko Pisani: delo novinarjev je ključnega pomena za razumevanje svetovnih konfliktov, razkrivanje krivic in odgovornosti

 Ob 30. obletnici tragične smrti Marca Luchette, Saše Ote in Daria D’Angela, ki so preminuli v Mostarju med opravljanjem službene dolžnosti, se jih  spominjamo s hvaležnostjo in neokrnjeno ganjenostjo. Ekipa tržaškega sedeža RAI je delala, da bi izpričala svetu bolečino in krutost zverinske vojne, ki je takrat divjala na Balkanu. Njihova pozornost je bila še posebej osredotočena na tragedijo otrok in sirot, ki so vselej najbolj nedolžne žrtve nesmiselnega zla. Ob obletnici tega tragičnega dogodka, ki je žalostno zaznamoval našo deželno in posebej še slovensko narodno skupnost, gre globoka pohvala vsem, ki s hvalevrednimi  pobudami in plemenitim delom ohranjajo spomin nanje in na njihovo poslanstvo, za katero so izgubili svoja življenja. Sklad, ki pomaga sirotam in bolnim otrokom, mednarodne nagrade in različne pobude, ki nosijo njihova imena, pričajo o tem, kako lahko iz še tako tragične dogodivščine vsled nasilju, vzklijejo večja povezanost, ljubezen in trdna skupnost.

Deželni svetnik SSk Marko Pisani piše ob obletnici tragičnega dogodka, da se članov televizijske ekipe spominjamo z dostojanstvom in spoštovanjem do njihovega dela. Pri tem opozarja, da gredo misli tudi vsem novinarjem, ki pogosto opravljajo nevarno delo, še posebej na vojnih območjih. Izpostavljeni so tveganjem, nasilju in smrti. Njihova vloga pri poročanju o dogodkih na terenu pa je ključna za razumevanje svetovnih konfliktov, razkrivanje krivic in odgovornosti. Od njihovega dela je odvisna tudi svoboda vseh nas, zato je pomembno, da jim zagotavljamo  prosto in čimbolj varno delo.

Trst, 27. januarja 2024

Deli