V samostojnosti je moč – 70. obletnica KDZ za Števerjan

22. februarja 1951 je bila ustanovljena Kmečko delavska zveza za Števerjan, predhodnica števerjanske sekcije SSk.

“V samostojnosti je moč” je naslov zborniku, ki je posvečen sedemdeseti obletnici ustanovitve Kmečko delavske zveze v Števerjanu. Marjan Drufovka je publikacijo uredil, zbral gradivo in napisal besedila.

Avtor Marjan Drufovka

Marjan Drufovka je Števerjanec, podžupan občine Števerjan in politični tajnik sekcije Slovenske skupnosti za Števerjan. Dejaven je tudi kot družbeni in prosvetni delavec ter avtor in urednik knjig o krajevni zgodovini. Že od mladih let spremlja in sooblikuje kulturni utrip v domači vasi.

Zbornik

Kako je prišlo do nastanka tega zanimivega zbornika, nam pojasnjuje Marjan Drufovka sam.

Že več let sem zbiral gradivo o Kmečko delavski zvezi v Števerjanu. Temu sem dodajal še podatke o domači sekciji stranke Slovenske skupnosti. Točno nisem vedel, kaj bom z vsem tem. Z vso vnemo sem se v zadnjem letu posvetil zbrani dokumentaciji. In tako je nastala knjiga, s katero želimo obeležiti 70-letnico Kmečko delavske zveze v Števerjanu. Ta se je ustanovila ravno 22. februarja. Gre za bogato zasnovan zbornik, ki ne prinaša le podatkov o občnih zborih števerjanske sekcije in njenih odborih. Posebej dragoceni so podatki o zgodovini naše občine in o naši politični stvarnosti.

Simbol Kmečko delavske zveze za Števerjan. Zbornik V samostojnosti je moč.
Simbol Kmečko delavske zveze za Števerjan

Zbornik V samostojnosti je moč bo v teh dneh izšel pri Goriški Mohorjevi družbi. Bogatijo ga dokumentarne fotografije in uvodni članki. Te so napisali županja občine Števerjan Franka Padovan in bivši deželni tajnik SSk ter domačin Damijan Terpin. Svoje priložnostne misli je prispeval tudi Lojze Peterle, predsednik prve demokratične vlade Republike Slovenije.

70. obletnica ustanovitve KDZ v Števerjanu

Letošnja obletnica je za celotno števerjansko skupnost pomemben dogodek. Minilo je že 70 let od tistega 22. februarja leta 1951. Tistega dne so se domačini zbrali v hiši pri Faberževih na Klancu in postavili temelje Kmečko delavski zvezi za Števerjan. Zamislili so si zvezo, ki naj ne bi bila strogo politična. Ob upravljanju občine bi nudila občanom tudi pomoč na socialnem, gospodarskem in kulturnem področju.

V tem dolgem obdobju sedmih desetletij smo doživeli epohalne spremembe na vseh področjih. Zgodile so se tudi v naši majhni goriški politični areni. A vendar takrat zastavljena temeljna načela še danes držijo. Vidni predstavniki današnje stranke Slovenske skupnosti se stalno izkazujejo na občinski in deželni ravni. Zavzemajo se za reševanje potreb vseh prebivalcev, tudi italijansko govorečih. Skrbijo za razvoj kmetijstva, gospodarstva, za neoporečnost teritorija, za ohranitev ter utrditev slovenskega jezika.

Ta pomembni jubilej me navdaja s pravim ponosom, da lahko tudi sam danes prispevam svoj delež. Želel bi, da bi vsakdo izmed nas občutil isto. Ponosen sem, da sem tajnik števerjanske sekcije Slovenske skupnosti in veliko mi pomeni biti Števerjanec. Prava moč in temelji Števerjancev so zasidrani v požrtvovalnosti, v prostovoljnem delu, v delovanju za narodov blagor.

Zahvala gre torej vsem prostovoljkam in prostovoljcem, mladim prosvetarjem, rojakinjam in rojakom iz Števerjana in Jazbin. Naši predniki so bili dobri in zavedni ljudje. Postavili so zelo trdne temelje, po katerih danes stopamo. Vsakdo, ki hodi po teh stopinjah, naj se zaveda svojih odgovornosti in dolžnosti. Če ima danes vas Števerjan tak zunanji videz, če smo Števerjanci taki, kakršni smo, je njihova zasluga. Zato jim gre vsa naša zahvala!

Člani in občinski upravitelji Kmečko delavske zveze / Slovenske skupnosti ostajamo zvesti izročilom svojih prednikov. Zaradi tega smo vseskozi pripravljeni marsikaj žrtvovati. V tem je naša prava moč! In to želi poudariti tudi sam naslov našega zbornika: V SAMOSTOJNOSTI JE MOČ!

Lojze Peterle, uvod v zbornik V samostojnosti je moč.
Deli