Politične volitve: polom leve sredine z vzporednim vzponom radikalnih sil

»Izid italijanskih političnih volitev je presenetil tudi najbolj previdne politične analitike in izraža parlament, ki po vsej verjetnosti ne bo imel neke jasne in vsebinsko koherentne politične večine. Prvi podatek je velika volilna udeležba, ki je očitno znak občutenega protesta in zahteve po radikalnih zasukih, kar se kaže v nagradi tako Salvinijevi Severni ligi kot Gibanju petih zvezd. Poražena je vsa leva opcija, ki gre od močno okrnjene sredinske Renzijeve stranke do slabega rezultata njegovih levih kompetitorjev. Na desni je Salvini odžrl velik del glasov Berlusconiju, ki je z Renzijem prav tako poraženec teh volitev.

Nič boljše na deželni ravni, kjer se pot do deželnih volitev čez slaba dva meseca začenja nadvse strmo, saj je razkorak med levo in desno sredino za enkrat širok celih petnajst odstotkov. V tem smislu bodo ključnega pomena koalicijski dogovori. Leva sredina nima več nobenega razloga, da ne gre v poenotenje stališč in poskusi strniti itak zrahljane vrste s skupnim in prepričljivim volilno-upravnim programom. Obenem gre preveriti možnosti dialoga in skupnega nastopanja tudi z Grillovim gibanjem, ki ga z novim vodstvom označuje izrazito vladni pristop in ponuja marsikatero sprejemljivo upravno zamisel. Na desni bo zanimivo razumeti, kje in kako se bo na krajevni ravni našlo ravnovesje sil med obema dušama, se pravi Berlusconijevo in Salvinijevo, ki je tudi v FJk močna in prevladujoča. V bitki med velikani je ostalo potisnjeno v kot novonastalo furlansko avtonomistično gibanje, ki na deželni ravni s težavo dosega en odstotek glasov.

Svetel utrinek predstavlja le izvolitev neodvisne slovenske kandidatke na listi Demokratske stranke prof. Tatjane Rojc, ki smo jo kot SSk prepričano podprli in bo kljub vsemu izvoljena v senat po zaslugi dejstva, da je bil Tommaso Cerno izvoljen v enomandatnem okrožju v Milanu.  Obema čestitamo, saj bosta predstavljala pomembno vez med našo deželo in našo skupnostjo z Rimom. Prav tako kot stranka SSk računamo na podporo in sodelovanje ekipe južno tirolskih parlamentarcev SVP, ki so se vsi odlično uveljavili.

Z objavo rezultatov vsedržavnih volitev stopamo torej na pot deželnih. Stranka SSk bo v prihodnjih dveh tednih izoblikovala samostojne kandidatne liste z lastnim imenom in simbolom v vseh deželnih okrožjih ter koalicijskim partnerjem ponudila osnovna programska izhodišča. Resna in tudi samokritična analiza nedeljskih rezultatov naj služi kot uvod v volilno kampanjo, ki naj upošteva s strani volivcev izražene skrbi, zahteve in prioritete. Med temi nedvomno sodita spodbujanje gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih priložnosti za mlade ter politika zagotavljanja tako osebne kot tudi družbene varnosti in solidarnosti. Kot slovenska stranka k temu naj dodamo še vsaj spodbujanje razvoja teritorija, spoštovanje večjezičnosti in ovrednotenje prednosti avtonomije naše dežele, ki kot taka lahko jamči samostojne poti reševanja odprtih vprašanj.«

Igor Gabrovec, deželni politični tajnik SSk

Deli