Kandidata Tatjana Rojc in Franco Iacopom sta se sestala s SSk

Sprememba volilnega zakona in ostale politično-programske prioritete v novi zakonodajni dobi so bile v ospredju na srečanju med vodstvom stranke Slovenska skupnost (deželnega tajnika Igorja Gabrovca so spremljali strankin predsednik Peter Močnik, deželni podtajnik Marco Jarc, pokrajinski tajnik za Tržaško Marko Pisani) in kandidatoma na listi Demokratske stranke za senat Tatjano Rojc in  Francom Iacopom. Deželni tajnik SSk Gabrovec je uvodoma izpostavil znano kritično stališče do volilnega zakona, ki je krivičen do slovenske narodne skupnosti, saj še vedno ne nudi pričakovanih garancij glede izvolitve slovenskih predstavnikov v rimski parlament. Drugo senatno kandidatno mesto v FJk, ki je bilo dodeljeno Rojčevi, zagotovi izvolitev, če je prvouvrščeni kandidat Tommaso Cerno izvoljen v enomandatnem okrožju v Milanu ali v primeru, da se levosredinska koalicija na deželnem nivoju izkaže sorazmerno boljše kot na državnem in s tem osvoji dve senatni mesti. Seštevek obeh pogojev, se pravi uspeh liste in nosilca v enomandatnem okrožju, pa edini lahko omogoči izvolitev tudi tretjeuvrščenega Franca Iacopa, s katerim ima stranka SSk zelo dobre odnose še iz časa Illyjeve deželne uprave.

Slovenska kandidatka prof. Tatjana Rojc, ki se predstavlja kot strankarsko neodvisna, je vodstvu SSk izpostavila svoje poglede na trenutno politično stanje in še zlasti poudarila željo, da kot slovenska narodna skupnost poenotimo stališča o ključnih odprtih vprašanjih. V tem smislu Rojčeva svojo vlogo pojmuje široko in povezovalno. Glede volilnega zakona je bilo rečeno, da je brez ustavnih sprememb najbolj aktualen in pravno nesporen model, ki je zapisan v veljavnih volilnih zakonih za evropski parlament in za Deželni svet FJk. Slovenska stranka je obenem izrazila potrebo po stalnem in neposrednem stiku z izvoljenim parlamentarcem v Rimu, kar bi vzajemno spodbujalo sodelovanje in soudeležbo pri ključnih političnih odločitvah.

Stranka Slovenska skupnost ni nikdar izrazila državnega parlamentarca, kljub temu pa je bila SSk v vseh povojnih desetletjih vedno toliko odgovorna in narodotvorna, da je po svojih močeh prispevala, da so bili izvoljivi kandidati ali kandidatke tudi izvoljeni. To možnost je vodstvo SSk danes potrdilo kandidatoma na listi DS, ki sta zagotovila pripravljenost na tvorno soočenje in sodelovanje. V tem smislu se bo vodstvo SSk v petek popoldne srečalo tudi z neodvisnim kandidatom v senatnem enomandatnem okrožju Riccardom Illyjem, s katerim je stranka politično in upravno sodelovala že za časa njegovega županovanja v Trstu in vodenja deželne uprave. Še pred koncem meseca pa je napovedano  soočenje med deželnima vodstvoma Slovenske skupnosti in Demokratske stranke tako glede parlamentarnih kot tudi deželnih volitev, ki bodo 29. aprila.

Trst, 14. februarja 2018

Deli