Panontin potrjuje paradoks v zvezi z varčevalnimi ukrepi

Panontin potrjuje paradoks v zvezi z varčevalnimi ukrepi in se zavzema za iskanje rešitev iz zagate
Odbornik je danes odgovarjal svetniku SSk Igorju Gabrovcu.

Deželni odbornik za krajevne uprave in osebje Paolo Panontin je danes dopoldan odgovarjal na svetniško vprašanje deželnega svetnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca, s katerim je opozoril na težave, ki jih zaradi varčevalnih ukrepov v zvezi z osebjem imajo krajevne uprave (Občine in Pokrajine) pri izvajanju projektov za uporabo slovenščine v javni upravi.
Odbornik Panontin je povedal, da je Dežela z zakonom št. 18 z leta 2015 odpravila vse dotedanje možnosti odstopanja, saj jih državna zakonodaja ne dovoljuje. Tudi novih specifičnih olajšav si deželna uprava ni mogla privoščiti, saj bi v takem primeru vlada zakon gotovo izpodbila. O tem ni dvomov – je dejal odbornik – saj se je v tem smislu leta 2014 tudi že izreklo Ustavno sodišče. Varčevalnim ukrepom se v tem trenutku lahko izognejo samo izdatki, ki so financirani od zasebnikov ali z evropskimi prispevki.
Odbornik je sicer pojasnil, da krajevne uprave niso apriorno onesposobljene, saj se pri izdatkih za osebje morajo držati srednje vrednosti, ki so jo bile temu namenile v triletju 2011-2013. Tisti torej, ki so se v tistih letih posluževali možnosti okrepitve osebja s sredstvi iz zakona 38/2001, lahko s tem nadaljujejo, le da v dovoljeni meji. V isti sapi pa je pristojni odbornik tudi priznal, da gre dejansko za pravi paradoks, kakor ga je pravilno opredelil Gabrovec, saj z deželnim zakonom dejansko onemogočamo izvajanje storitev, ki nam jih narekuje državna zakonodaja. Panontin se je ob koncu zavzel, da bo skušal pri pristojnih omizjih na vsak način najti rešitev nastali zagati.
Deželni svetnik SSk se je v svoji repliki zahvalil za prizadevanje deželne vlade in jo pozval, naj absolutno dvigne nivo soočenja z Rimom, tudi po pravni poti, je dejal Gabrovec. >Nesprejemljivo je, da so le določene občinske uprave dejansko oškodovane zato, ker hočejo in morajo zadostiti v ustavi zapisani obvezi do zaščite priznanih narodnih manjšin< je zaključil deželni svetnik Slovenske skupnosti.

Trst, 22. junija 2016

Deli