Goriška SSk zadovoljna z izidom referenduma v Laškem

Stranka SSk na Goriškem izraža zadovoljstvo ob izidu referendum v Laškem. Volivci treh občin Ronk, Staranzana in Tržiča so se zelo odločno opredelili za ohranitev sedanje občinske razdelitve in upravne avtonomije. To kaže na navezanost ljudi do lastnih zgodovinskih institucij, kar je potrebno spoštovati. Občine so namreč osnovna institucija, kjer se upravlja z javno dobrino in pri tem so občani tudi najbolj soudeleženi.

Stranka SSk se zaveda, da so reforme potrebne, vendar to ne pomeni, da je potrebno posegati proti občinam. Možne so drugačne oblike uvajanja reform, ki so spoštljive do krajevnih javnih uprav, njihovih občanov ter avtonomije. Večje upoštevanje pa si zasluži tudi dejstvo, da je potrebno spoštovati prisotnost slovenske narodne skupnosti in zaščitnih določil, ki jih predvidevajo mednarodne pogodbe in državna zakonodaja.

Goriška SSk pričakuje, da bo ob izidih referenduma in občinskih volitev nastopil čas za razmislek glede izvajanja reform. Jasno je, da rezultat kaže na nezadovoljstvo, ki ga nikakor ni mogoče spregledati. To pa je še toliko bolj pomembno, če upoštevamo, da bodo čez slabo leto pomembne volilne občinske preizkušnje. Nedeljski izidi pa predstavljajo v tem smislu zelo glasen alarmni zvonec.

Tiskovni urad SSk

Deli