Michl Ebner prejel odlikovanje Republike Slovenije

Predsednik Borut Pahor je podelil red za zasluge nekdanjemu predsedniku delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Slovenijo Michlu Ebnerju, in sicer za prispevek pri vzpostavljanju dobrih odnosov med institucijami Evropske unije in Slovenijo pred njenim vstopom v povezavo ter za predanost uspešnemu delovanju Slovenije znotraj EU. Gospod Ebner je v nagovoru dejal, da je počaščen spričo visokega odlikovanja, in opisal, kako se je vse od svoje izvolitve v italijanski parlament leta 1979 in pozneje kot poslanec v Evropskem parlamentu, boril za pravice slovenske manjšine v Italiji, pa tudi v Avstriji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti ob 25-letnici slovenske diplomacije v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Ob tej priložnosti je predsednik republike spomnil, da je bil “proces slovenske osamosvojitve vključujoč projekt, ki se je začel s peščico intelektualcev, ki so imeli drzne zamisli, končal pa se je s prepričljivo voljo slovenskega naroda, da ustanovi lastno državo”.

Prav delo diplomacije in tudi politike je po mnenju predsednika republike omogočilo, da je svet Slovenijo mednarodno priznal. “V svetu smo si ustvarili prijatelje in na današnji slovesnosti slavimo tudi njihov prispevek k temu, da je Slovenija skoraj 25 let po razglasitvi državnosti ugledna in v mednarodni skupnosti sprejeta država,” je dejal slovenski predsednik.

Slovesnosti sta se udeležila tudi odv. Damijan Terpin in časnikar Ivo Jevnikar.

(vir: spletna stran Predsednika Republike Slovenije)

Deli