Ali je podpora sedanji deželni upravi še upravičena?

Goriško pokrajinsko tajništvo SSk je zelo razočarano nad včerajšnjim sestankom skupščine županov medobčinske zveze Brda – Zgornje Posočje, če jo smemo sploh tako imenovati. Dejstvo, da statut omenjene zveze ne bo nosil tudi slovenskega naziva oziroma bo to odvisno od dobre volje posameznega občinskega sveta, je neokusno in nesprejemljivo poigravanje s pravicami slovenske narodne skupnosti na Goriškem in v FJK. Še hujše je dejstvo, da popolnoma normalna zahteva po priznavanju osnovne pravice, bo sedaj imela za posledico hudo finančno kazen, saj vztrajanje po zavrnitvi enojezičnega statuta s strani Sovodenj in Števerjana, bo pomenilo, da jima bo Dežela FJK znižala deželna sredstva za 7,5%. Ali ima to še kaj skupnega z demokracijo? Bodo sploh ti dve občini lahko še preživeli? Kako pa bo za Slovence v občini Gorica, ki jim po vsej verjetnosti sedanja občinska uprava ne bo spremenila sedanjega enojezičnega statuta?

Pokrajinsko tajništvo SSk je solidarno z županijo Sovdenj Alenko Flornin in županijo Števerjana Franco Padovan, ker sta na skupščini ostali trdno zvesti pravici, da imamo Slovenci naziv medobčinske teritorialne zveze zapisan tudi v svojem jeziku. To pravico priznavamo tudi furlanski skupnosti, kar skupno predstavlja osnovno spoštovanje specifike goriškega teritorija in njegovih ljudi.

Pokrajinsko tajništvo SSk smatra, da je to hud in nepričakovan udarec, saj smo upali, da bo deželna predsednica Debora Serracchiani stala ob strani slovenskim ljudem, ki so ji nudili temeljno volilno podporo, na podlagi katere je zmagala na volitvah leta 2013. Ali je to primerna zahvala? Da se raje podpira zahteve goriškega župana Ettoreja Romolija ob nerazumljivi tišini ali celo odobravanju s strani ostalih županov, je za stranko SSk popolnoma nesprejemljivo.

V celotnem postopku sprejemanja deželnega zakona 26/2014 za reformo krajevnih uprav je SSk dala deželni upravi številne predloge, nasvete, sugestije, ipd. Žal je bilo to le delno in površno sprejeto, tako da se ustvarjajo različne ravni izvajanja zaščite. Te nedorečenosti, ki mejijo že na krivico, niso več sprejemljive in prav zaradi tega se pokrajinsko tajništvo SSk v tem trenutku resno sprašuje ali je podpora stranke do sedanje deželne uprave sploh še upravičena. Ne gre samo za nespoštovanje upravičenih zahtev stranke, temveč za nesprejemljivo ravnanje s pravicami celotne slovenske narodne skupnosti v FJK. V tem smislu pokrajinsko tajništvo še enkrat poziva deželno predsednico Deboro Serracchiani naj v zvezi z deželno reformo za krajevne uprave primerno poseže za pravice Slovencev na Goriškem in v FJK, kot so jo tudi opozorili vladni in konzularni predstavniki Republike Slovenije.

Pokrajinski tajnik SSk

Julijan Čavdek

 

Deli