Nesprejemljiv odgovor odbornice Telescove

Problem o nespoštovanju znanja slovenščine v razpisih za delovna mesta, na katerega deželni svetnik SSk Igor Gabrovec opozarja že dalj časa, je tokrat priromal v avlo deželnega sveta. Gabrovec je med zadnjim zasedanjem skupščine predložil upravi svetniško vprašanje v zvezi z razpisom za 173 bolničarskih mest. Gabrovec se je v svojem vprašanju navezoval na dejstvo, da omenjeni razpis ni dovolj upošteval znanja slovenščine, kar je privedlo do tega, da selekcija prijavljenih kandidatov tega sploh ni upoštevala.

Na Gabrovčevo izvajanje, v katerem je posebej poudaril pomen znanja slovenščine v bolničarski službi, saj je v neposrednem stiku z ljudmi, je odgovarjala odbornica za zdravstvo Maria Sandra Telesca. Slednja je v svojem nastopu najprej navedla splošne kriterije razpisa in pri tem izrecno dodala, da zaščitni zakon 38 iz leta 2001, na katerega se navezuje deželni svetnik SSk, ne narekuje obvez po sestavljanju specifičnih lestvic na podlagi jezika. Po mnenju pristojne odbornice torej omenjeni razpis odgovarja splošnim, višjim načelom enakopravnosti do dostopa do delovnih mest in zadošča tudi specifičnosti, ki jo daje prisotnost slovenske manjšine, saj so kandidati imeli možnost prijaviti morebitno znanje štirih tujih jezikov, med katerimi je tudi slovenščina.

»Odgovor odbornice Telescove je zame v celoti nezadovoljiv in nesprejemljiv, saj v osnovi negira potrebno odstopanje in pogoje za rekrutiranje slovensko govorečih strokovnjakov, kakršni so npr. poklicni bolničarji. Slovenščina obenem ni le eden evropskih »tujih« jezikov, temveč italijanščini enakopraven jezik, ki je od vedno doma na slovenskem naselitvenem območju tudi v FJk. O tem se bom neposredno ponovno pogovoril z odbornico že v prihodnjih dneh, saj očitno tematike ne pozna, ne razume ali pa ji funkcionarji napačno svetujejo. Problem je tudi z delovanjem Slovenske socio-psiho-pedagoške službe, ki ji kljub svečanim zagotovilom prav v teh dneh grozi okrnitev dejavnosti zaradi pomanjkanja obljubljenega osebja. Utrditev in širitev SSPPS pa spada v obveze, ki jih je glede zdravstvenih storitev sklenila deželna vlada že ob sprejetju zdravstvene reforme in naknadno potrdila ob sprejetju resolucije, ki sem jo bil v tem smislu izoblikoval za razpravo ob sprejemanju finančnega zakona« je odgovor Telescove komentiral deželni svetnik SSk Igor Gabrovec.

 

Trst, 3. marca 2016

Deli