Sovodenjska sekcija SSk je zasedala na Vrhu

V četrtek, 6. marca je sovodenjska sekcija SSk zasedala na Vrhu sv. Mihaela. Srečanje je bilo sklicano kot priprava na občinske in evropske volitve, da so lahko somišljeniki in prijatelji stranke s tema pomebnima temama čimbolj seznanjeni.

Na zasedanju sovodenjske SSk sta najprej spregovorila tajnik Kristian Tommasi in načelnik svetniške skupine Peter Černic. Oba sta podala obračun petletnega mandata v sovodenjskem občinskem svetu, kjer sta zasedala mesto v opozicijskih klopeh. Končna ocena upravnega dela je bila zaskrbljujoča, saj se sovodenjska občina še vedno nahaja v nezavidljivem položaju. Sicer ni mogoče spregledati naporov občinske uprave in predvsem županje Alenke Florenin pri iskanju ugodnih rešitev in predvsem prepotrebnih sredstev, vendar cela vrsta težav, ki se že več let vlečejo, ostaja še odprtih.

Za kraško področje, kakršen je tisti del sovodenjske občine na levi strani Vipave in Soče, je najbolj pomemben razvoj turizma, ki v tem trenutku ima ednistveno priložnost v povezavi s 100-letnico zčetka prve svetovne vojne in prav na tem področju bo potrebno vložiti precej prizadevanj, da se pridobi potrebna sredstva za večji razvoj kraškega teritorija, ki se nahaja v občini Sovodnje ob Soči.

Govora je bilo tudi glede šolskih struktur, kjer naj bi v prihodnjih letih prišlo do potrebnih posegov. Sekcija sovodenjske SSk je zavzela stališče, da ob upoštevanju finančnih zahtev, je pomembno ohranjat razvejano šolsko strukturo na celotnem teritoriju. Šolska dejavnost odigrava namreč zelo pomembno delo, pa čeprav gre za maloštevilne razrede.

Sovodenjska sekcija SSk je potrdila pomembnost, da se tudi v prihodnje skupno prizadevamo za ohranitev slovenskih občin. Na Deželi FJK bo potrebno poiskati zakonsko rešitev, ki bi omogočila čimbolj tesno sodelovanje med občinami Doberdob, Sovodnje ob Soči in Števerjan.

Glede političnih odnosov je potrebno podčrtati stalno sodelovanje z občansko listo Skupaj za Sovodnje. Glede sodelovanja s skupino Občinske enotnosti pa ni bilo novosti. Je pa sekcija SSk še vedno pripravljena na odprt dialog v korist vsestranskega razvoja občine.

Glede občinskih volitev, sovodenjska sekcija SSk želi predstaviti prenovljeno listo in vključiti več novih oseb, ki jim je pri srcu prihodnost sovodenjske občine. Kljub težavam, ki zadevajo sedanji odnos ljudi do politike, je ravno politika tista, ki omogoča, da se gospodarstvo, turizem, kutura, šport, šolstvo, ipd. razvijajo v čimboljših pogojih.

Srečanja sovodenjske sekcije se bodo nadaljevala tudi v prihodnjih tednih. Naslednje srečanje bo v četrtek, 13. marca ob 18. uri v gostilni Francet v Sovodnjah. Ob temah, ki zadevajo volitve, bo govora tudi o odprtih vprašanjih, ki se pobliže tičejo vasi, zato so občani povabljeni na srečanje.

Sovodnje ob Soči, 8. marec 2014                                         SSk – sekcija Sovodnje ob Soči

 
Deli