Uplinjevalnik, pokončna drža Slovenije

Slovenska skupnost pozdravlja pokončno držo predstavnikov Republike Slovenije pri včerajšnjem glasovanju posebnega telesa regionalnih skupin o seznamu prednostnih energetskih projektov v Bruslju. Očitno je prevladal državni interes, ki veleva obrambo zdravja in varnosti ljudi, ki živijo na slovenski obali, zaščitenega okolja ter gospodarskega razvoja Luke Koper, turizma, poljedelstva, ribištva in vseh gospodarskih dejavnosti na slovenskem Jadranu.
Istočasno pa se SSk zgraža nad zadržanjem predstavnikov italijanske vlade, ki so glasovali v škodo zdravja in varnosti rajevnega prebivalstva ter proti gospodarskemu razvoju Trsta, saj je obče znano, da uplinjevalnik v Žavljah škodi pomorskemu prometu, delovanju naftnega terminala, ribištvu, turizmu in tistim redkim preostalim dejavnostim, ki so še ostale žive na tem ozemlju.
Na ta način se nadaljuje očitno delo italijanske vlade v škodo Trsta in posledično Kopra, v korist Benetk in pristanišč južnega Jadrana, kjer zgleda, da so politični predstavniki uplivnejši in močnejši od tržaških. Zalegli sta tako dve parlamentarni vprašanji v Strasburgu s strani italijanskih evroparlamentarcev iz Južne Italije proti “privilegijem” Trsta, katerim ni nihče iz naših koncev nič odgvoril. Kot so tudi očitno zalegli pritiski in lobiranje Confindustrije ter povezanih političnih krogov, ki iščejo poceni energijo za podjetja iz Furlanije in Veneta, na račun razvoja konkurenčnega Trsta. Na deželni in državni ravni, razen nekaj splošnih političnih izjav, ni nihče nič naredil konkretnega, da bi se italijanska vlada odpovedala temu načrtu, ki ne služi Italiji, saj tri že obstoječi ali načrtovani uplinjevalniki krijejo potrebe Italije, in gre zato za čisto ekonomsko računico investitorja ter drugih okoli njega.
Vsi dosedanji ministri za razvoj od Berlusconijeve preko Montijeve do Lettove vlade, raznih politični pripadnosti, so soglasno in prepričano podprli Žaveljski uplinjevalnik in se niso niti zmenili za pisma deželne predsednice FJK, ki je večkrat gostja vlade, a na tej tematiki nima očitno upliva.
Izmišljeno novo ime za Žaveljski uplinjevalnik je samo figov list in italijanska vlada to dobro ve, saj je prav njena bruseljska funkcionarka naredila, kar je bilo v njenih močeh, da je spodbijala proteste slovenskih funkcionarjev in tehnikov ter pridobivala na svojo stran predstavnike ostalih držav, saj je vedela, da grejo načrti vsi v paketu. Brez podpore italijanske vlade tega ne bi naredila.
SSk se zato sprašuje, ali namerava krajevna vladna koalicija narediti vse potrebne sklepe in dokončne korake, da premakne italijansko vlado iz položaja, ki je za Trst in okolico, kot tudi za slovensko obalo lahko usoden. Deželni svetnik SSk Igor Gabrovec se je do danes edini za to javno zanimal. Za zadevo so izkazali zanimanje samo še svetniki 5 zvezd. Bo leva sredina nastopila enotno pri italijanski vladi v obrambo razvoja Trsta in krajevnega gospodarstva ter varnosti ljudi, ki tu živijo? Iskati podporo pri slovenskih oblasteh ne da bi odločno uplivali na italijanske je neučinkovito in je lahko oktobra za vse nas usodno, saj bi bila Italija s tem izločena iz odločanja o objektu.
EU pa ne bi smela na noben način dovoliti glasovanja v paketu struktur, ki so usodne za razvoj države članice. To ni demokracija.
Peter Močnik
Pokrajinski tajnik SSk za Tržaško
Deli