Evropski poslanec Herbert Dorfmann na obisku pri SSk

Ožje vodstvo SSk se je v petek popoldne srečalo z evropskim poslancem Herbertom Dorfmannom, ki se je mudil na obisku na Goriškem. Evropski predstavnik južnotirolske Südtiroler Volks partei se je o državni in evropski politični situaciji ter o splošnem gospodarskem stanju pogovorajal  z deželnim tajnikom Damijanom Terpinom, predsednico Fulvio Premolin, svetnikom Igorjem Gabrovcem, Hadrijanom Corsijem, Silvanom Primožičem, števerjansko županjo Franco Padovan, odbornikom Milkom Di Battista in predsednikom mladinske sekcije SSk Simonom Petrom Labanom.

Na začetku srečanja je Dorfmann izrazil zadovoljstvo in čestitke nad uspehom SSk na deželnih volitvah ter na zmago Debore Serracchiani, s katero je dobro sodeloval v Evropske parlamentu, še posebno na področju infrastruktur. Za obe manjšinski stranki je tudi pomembno, da imata politični dogovor z Demokratsko stranko, ki je v obojestransko korist. Pri tem je bil tudi obravnavan odnos med SSk in parlamentarci SVP v Rimu, z namenom, da se ponovno vzpostavi in izboljša sodelovanje za vsa tista ključna vprašanja, ki zadevajo Slovence v FJk in izvajanje zaščitne zakonodaje. V bližnji prihodnosti pa se bodo morali ojačiti tudi stiki na ravni političnih tajništev, saj bodo naslednje leto evropske volitve, za katere je obojestranska želja, da se obnovi naveza izpred petih let. Dorfmann je vodstvu SSk sporočil, da bo najverjetneje spet kandidiral za Bruselj.

Kmetijska problematika in evropski razvojni programi so zavzeli tudi precej časa v pogovoru med vodstvom SSk in Dorfmannom. Več je pri tem pomembnih določil, ki bi jih bilo potrebno izkoristiti. V tem smislu je predstavnik SVP ponudil svojo razpoložljivost za katerokoli posredovanje.

Pomemba zaskrbljenost pa še vedno zadeva finančno krizo, ki je zajela več držav južnega dela Evropske Unije. Med temi so se znašli tudi Italija in Slovenija. Tako stanje gotovo vpliva tudi na položaj narodnih manjšin, saj šibkejši družbeni členi težje prenašajo krizne posledice. Poleg problema finansiranja manjšinskih institucij in delovanja civilne družbe, pa se še kako poznajo posledice pri zaposlovanju, še posebno mladih, in pri zagonu gospodarstva. Nenazadnje pa je pri krčenju državnih finančnih izdatkov pomembno narediti take korake, da se vsekakor ohrani raven političnega in institucionalnega predstavništva narodnih manjšin.

Na svoj račun je prišel tudi predstavnik mladinske sekcije SSk Leban, ki je poudaril pomembno vključevanja mladih v politiko in spoznavanje evropskih inštitucij. V tem smislu je prosil Dorfmanna za posredovanje pri navezavi stikov z mladinsko sekcijo SVP.

Deli