Sedaj so na vrsti deželne volitve!

Politični pretres po objavi izidov parlamentarnih volitev zahteva od vseh strank in gibanj resen razmislek o splošnem stanju v italijanski družbi. Uspeh Grillovega odkrito protestniškega gibanja je presegel pričakovanja in po prvih ocenah največ glasov odjedel levi sredini in še zlasti vodilni Demokratski stranki. Ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da je bila Grillova lista zelo uspešna tudi v dvojezičnih občinah in torej privabila marsikateri slovenski glas. Posebej zaskrblja podpora, ki jo kljub vsemu še vedno ohranja nekdanji premier Berlusconi.

Rezultate bo potrebno podrobno analizirati in potegniti ustrezne zaključke predvsem v vidiku bližnjih deželnih volitev. Na domačih tleh se je naposled izkazalo, da so bili glasovi volivcev Slovenske skupnosti odločilni, zato da je Demokratska stranka v FJk dosegla večinsko nagrado in izvolila kar štiri senatorje. SSk je zadovoljna s potrditvijo Tamare Blažina, ki bo odslej članica poslanske zbornice.

Z zaključkom parlamentarnih volitev se dejansko istočasno začne volilna kampanja za deželne, ki so za vse nas po svoje še bolj pomembne. SSk bo nastopala z lastnimi samostojnimi listami v vseh deželnih volilnih okrožjih, se pravi v Trstu, Gorici, Vidmu, Pordenonu in Tolmeču ter podprla predsedniško kandidatko Deboro Serracchiani. Naš cilj je zmaga levo sredinske koalicije in, seveda, še pred tem potrditev našega zastopnika v deželnem svetu. Za dosego tega rezultata bo morala slovenska stranka ponovno zastaviti vse svoje sile in strniti vrste predvsem proti razpršitvi dragocenih glasov. 

Trst, 26. februar 2013                                                       Deželno tajništvo SSk

 

Deli