Jutri bo deželni odbor sprostil sredstva za slovensko manjšino

Deželni odbor bo na svoji jutrišnji seji sprostil finančna sredstva za slovenske organizacije in ustanove. Tako je danes dopoldne v avli na Oberdankovem trgu na izrecno vprašanje deželnega svetnika SSk Igorja Gabrovca zagotovil deželni odbornik za kulturo Elio De Anna. Ta je v isti sapi zagotovil svoje osebno prizadevanje, da Dežela prevzame v svoje breme 400.000 euro, ki jih je bila italijanska vlada odščipnila slovenskemu skladu, potem ko je Dežela že sprožila postopke za izplačila. Vsota iz leta 2011 je zato proračunsko obvisela s stvarno nevarnostjo, da jo Dežela odvzame iz itak že okleščenega budgeta za tekoče leto.

 

»Resnici na ljubo se je odbornik De Anna v svojem izvajanju v deželnem svetu izpostavil krepko čez to, kar je bilo zapisano v spomenici, ki so mu jo bili pripravili pristojni uradi. Slednji so se omejili na previdnejša in posplošena zagotovila, saj je po podpisu vladnega dekreta z dne 4. oktobra potrebna še zelena luč pristojne kontrolne službe na finančnem ministrstvu« je ugotovil Gabrovec. Slednji je s svojim vprašanjem v okviru mesečnega question time izpostavil stisko številnih organizacij in ustanov, ki na pragu enajstega meseca še niso videle enega samega centa iz dotacije za tekoče leto. Obenem je deželni svetnik Gabrovec spomnil, da so razpoložljiva sredstva za leto 2012 po zaščitenem zakonu za slovensko skupnost v FJk utrpela približno dva milijonski rez in o dodatnih sredstvih –če sodimo po italijanskih vladnih izjavah- dejansko ni več upanja. »Vrh tega je v minulih dneh iz poslanske zbornice prišla hladna prha, da je »slovenska« postavka skoraj razpolovljena in to ne glede na zagotovila, ki jih je bilo slišati na vladnem omizju v Rimu in nato na medministrskem vrhu na Brdu pri Kranju, tako da različni vladni predstavniki govorijo vsak svoj jezik oz. stresajo vsak svoje številke« je v repliki poudaril Gabrovec, ki je Tondovo upravo ponovno pozval, naj v agendo odnosov z Rimom dosledno vključi tudi vprašanje slovenske manjšine.

Za enkrat jemljemo v vednost zagotovilo odbornika De Anne, da se bo letošnji denar sprostil jutri. Če se to zgodi bo pot do tekočih računov trajala še nekaj tednov, se pravi do srede novembra. Upajmo.
Deli