Božidar Tabaj o urbanističnih težavah v Štandrežu

Goriški občinski svetnik SSk Božidar Tabaj je na zadnjem občinskem svetu opozoril goriškega župana na nekatere urbanistične težave v Štandrežu. Opozorila je predstavil kot ustne interpelacije in od župana zahteval odgovor.
Tabaj je najprej župana Ettoreja Romolija seznanil z nevzdržnim stanjem, ki zadeva nedokončano krožišče pri telovadnici. Dela so ustavljena in promet je obtežen, pri tem pa imajo težave tudi pešci saj primanjkuje primernih in varnih prehodov.
Drugo svetniško vprašanje je zadevalo kritje tribune za gledalce na nogometnem igrišču, kjer igra domača ekipa Juventina. Tudi tukaj se je projekt ustavil in težave lahko nastanejo, ker se je nogometna sezona že začela. Tabaj je zahteval nujen sestanek med občinskimi in prokrajinskimi odgovornimi službami, da se vsa stvar primerno uredi. Na streho tribune naj bi namreč postavili fotovoltaične panoje in tako pridopil pomemben prispevek.
Božidar Tabaj je nato še seznanil župana Romolija s stanjem, ki zadeva gradnjo avtocestnega krožišča, ki je bilo poimenovano “Porta d’Italia” (Vrata Italije). Z obžalovanjem je ugotovil, da je krožišče zgrajeno brez upoštevanja potreb pešcev in kolesarjev, saj ni nikjer prehodov in poti, ki bi jim omogočile varen prehod. Zelo slab pa je videz, kjer je bil enkrat mejni prehod. Potem ko so umaknili policijske in carinske postaje, je ostalo še vse neurejeno.
 
Julijan Čavdek
Deli