Usad pri izviru Timave. Poseže naj civilna zaščita

Deželna civilna zaščita naj po najhitrejšem postopku intervenira za sanacijo vzhodnega brega ob izviru Timave, kjer je nastal nekaj desetmetrski usad opornega zidu. Devinsko-nabrežinski župan Vladimir Kukanja je pred tremi tedni že uradno seznanil civilno zaščito z nastalim problemom in prosil za pomoč. O tem se je danes dopoldne s podpredsednikom deželne vlade Luco Cirianijem, ki je obenem odgovoren za civilno zaščito, pogovarjal deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.

»Cirianiju sem podrobneje predstavil nastalo stanje, ki že resno ogroža varnost in stabilnost občinske steze, sam dostop na kmetijsko obdelano površino, obenem pa je na tistem območju nameščena tudi rezervna črpalka, ki po potrebi oskrbuje Trst z vodo« je še poudaril Gabrovec. »Štivančani vedo povedat,« – tako Gabrovec -, »da so bili prvi znaki usada razvidni že pred meseci, v zadnjem obdobju pa se je stanje bistveno poslabšalo, saj deroča voda razjeda nezaščiteni breg in postopno trže še nove predele cementnega opornega zidu

O razlogih za nastalo stanje lahko le ugibamo, najbolj verjetna hipoteza pa je že na dlani. »Še pred letom dni je bila na istem območju več mesecev na delu posebna enota italijanske vojske, ki je imela nalogo, da iz vodne globine potegne na površje na stotine neeksplodiranih bomb iz druge svetovne vojne. Tja jih je začetka petdesetih let odvrgla zavezniška vojaška uprava verjetno v prepričanju, da z njimi ne bo več sitnosti. Čistilna akcija se dejansko še niti ni zaključila, saj se v blatu skriva še kar nekaj eksploziva. Teža vozil in odkopanega blata pa je po vsej verjetnosti nadpovprečno obremenila stare cementne oporne zidove, ki so naposled klecnili v vodo« je mnenja deželni svetnik Gabrovec, ki sta ga na sosledje dogodkov prva opozorila domačina Lucijan Kocman in David Peric, medtem ko za občinsko upravo problemu sledi pristojni odbornik Andrej Cunja.

»Podpredsednik deželne uprave je soglašal, da je potrebno problem rešiti že v kratkem, saj bodo prve obilnejše padavine še poslabšale itak hudo stanje« je po srečanju s Cirianijem povedal Gabrovec, ki zato računa, da bo pri Štivanu še pred zimo na delu deželna Civilna zaščita.

Deli