Goriška SSk o deželnih volitvah in proti diskriminaciji oseb z istosponimi nagnjenji

Goriško pokrajinsko tajništvo stranke Slovenska skupnost se je v torek, 27. junija zbralo na rednem zasedanju, da bi obravnavalo aktualne politične teme in da bi nastavilo smernice za delo v drugem delu letošnjega leta. Obravnavane tematike v prvem delu zasedanja so zadevale pripravo na deželne volitve, ki bodo spomladi leta 2013. SSk mora v goriški pokrajini izboljšati rezultate iz leta 2008. V tem smislu gre okrepiti delovanje sekcij. Rezultati na pokrajinskih volitvah leta 2011 in občinskih volitvah 2012 kažejo, da je to mogoče.

Pokrajinsko tajništvo SSk je večji del srečanja namenilo razpravi o sklepu proti diskriminaciji oseb z istospolnimi nagnjenji. Dokument, ki ga je odobrila goriška pokrajinska uprava je med somišljeniki SSk vzbudil precejšnjo pozornost, pojavili so se tudi pomisleki in kritične pripombe. Tudi razprava v tajništvu je pokazala, da tema, ki zadeva istospolna nagnjenja in zveze odraža različne občutljivosti.

Pokrajinski sklep je predstavila pokrajinska podpredsednica in podtajnica stranke Mara Černic. Namen goriške pokrajinske uprave je preprečevanje raznih oblik diskriminacij do oseb z istospolnimi nagnjenji. Sklep kot tak sicer nima večjih upravnih učinkov, njegova vsebina in namen sta politične ter simbolične narave.

Pokrajinsko tajništvo SSk obsoja katerakoli diskriminacijo oseb z istospolnim nagnjenjem ter podpira ustvarjanje pogojev za spoštljive, človeške odnose. Tako kot se je potrebno zoperstaviti diskriminaciji različno govorečih, žensk in ostalim razlikam, je potrebno spoštovati tudi osebe z istospolnimi nagnjenji. To pa terja, da se na vsedržavni ravni začne resna obravnava omenjene teme, se pri tem opustijo ideološki pristopi ter se večjo pozornost nameni osebi, njenim izbiram in svobodi. V tem smislu pokrajinsko tajništvo tudi vidi pozitivne učinke sklepa goriške pokrajine. Večjo previdnost pa bi bilo potrebno izkazati do vprašanja istospolnih zvez in njihovemu morebitnemu priznanju. V tem smislu se pokrajinsko tajništvo SSk sprašuje o konkretnem učinku izdajanja priznanja istospolnim zvezam, ki nima pravne veljave in ga sama Pokrajina Gorica ne namerava ne protokolirati, ne ohraniti v svojih arhivih.

Goriško pokrajinsko tajništvo SSk meni, da je potebno upoštevati širši družbeni kontekst ter vse možne posledice. Predvsem je potrebo upoštevati zaščito pravic otrok, ki predstavljajo najšibkejši družbeni člen. Prav oni so v prvi vrsti vredni največje zaščite ter da se jim omogoči najprimernejše pogoje za rast, vzgojo in razvoj. V tem smislu je potrebno nameniti, še posebno v sedanjem kriznem času, posebno pozornost družinam z otroki, ki trpijo zaradi brezposelnosti, oziroma nimajo zadostnih sredstev za umirjeno ter dostojno življenje.

Gorica, 2. julij 2012                                                                Pokrajinsko tajništvo SSk

Deli