Rajoni v Gorici: SSk pisala predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Türku

Stranka Slovenska skupnost je o zadevi prihodnosti rajonskih svetov v Gorici naslovila pismo na dr. Danila Türka, predsednika Republike Slovenije. V pismu SSk je povzeto dagajanje, po katerem bi prišlo do korenitega zmanjšanja števila rajonskih svetov. Ta posledica pa bi najbolj prizadela ravno slovensko narodno skupnost oziroma tiste tri rajone, v katerih je slovensko prebivalstvo najbolj prisotno. Zadevo pa lahko v tem trenutku reši Dežela FJk, ki lahko dovoli, da se Gorici omogoči ohranitev šestih rajonskih svetov. V tem smislu stranka SSk prosi predsednika Türka, da ob priliki skorajšnjega srečanja s predsednikom Dežele FJk Renzom Tondom, odločno posegel v bran pravicam slovenske narodne skupnosti v Gorici.

 Stranka Slovenska skupnost je priloženo pismo predlagala v podpis celotnemu enotnemu predstavništvu. Žal je pri tem naletela na nerazumljivo zadržanje s strani predstavnikov Demokratske stranke in SKGZ, ki so predlagali bolj splošno stališč. Ta pa je bilo za SSk nesprejemljivo saj bi bila na tak način celotna zadeva razvodenela in pismo pa brez pravega učinka.

Stranka SSk pa se zahvaljuje predsedniku Sveta slovenskih organizacij, ki je stališče o rajonskih svetov podprl in podpisal pismo SSk.

Stranka SSk je prepričana, da v kolikor bo predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, zadevo postavil resno v premislek predsedniku Dežele FJk Renzu Tondu, se situacija lahko obrne in se problem reši. To potrjuje tudi dejstvo, da je v tem smislu stranka SSk prejela namige tudi iz italijanske strani.

Deli