Pred 37 leti se je ustanovila goriška SSk

Za goriški del stranke Slovenska skupnost je 15. februar dan njene ustanovitve, ki se je zgodila leta 1975. Letos poteka že 37. obletnica, ko so se goriški rojaki zbrali v Katoliškem domu (sedanjem Kulturnem centru Lojze Bratuž) in ustanovili goriško vejo SSk. Pri vsem tem pa je bil skupni cilj združevanje Slovencev v Italiji in samostojni politični nastop.

Pri tem gre omeniti, da je 1. marca 1975 potekal prvi pokrajniki kongres SSk za goriško. SSk je naslednica Slovenska demokratske zveze, ki se je ustanovila leta 1947.

Ob pomembnosti, ki zadeva pokrajinsko raven, je pri tem pomembno izpostaviti še dejstvo, da je 24. maja 1975 prišlo še do ustanovitve deželne Slovenske skupnosti, ki je od takrat naprej zaigrala pomembno vlogo na širokem političnem prizorišču, se znala prilagajati trenutnim situacijam, obenem pa ohranjati isti razpoznavni smoter, za kar si je tudi pridobila spoštovanje tudi s strani nasprotinikov.

37-letno politično delovanje SSk sicer ni okrogla obletnica, je pa vseeno pomemben trenutek ne samo za zbirno stranko Slovencev v Italiji, kakršna SSk je in želi ostati, temveč tudi za celotno narodnostno skupnost Slovencev na Goriškem.

Pobudniki stanovitvenega odbora pokrajinske SSk so bili Karlo Bresciani, Marjan Terpin, Hadrijan Corsi, Benjamin Černic, Damjan Paulin, Andrej Bratuž, Marija Ferletič, Soban Mario, Rado Bednarik in Branko Černic.

Deli