Več uglednih gostov na kogresu SSk

Lepo število političnih in institucionalnih osebnosti je potrdilo prisotnost na 14. deželnem kongresu Slovenske skupnosti, ki se bo začel jutri (petek, 27. januarja 2012). Guvernerju FJk Renzu Tondu in  predsedniku Državnega zbora Gregorju Virantu se bodo pridružili še načelnik deželne svetniške skupine Demokratske stranke Gianfranco Moretton in predstavniki političnih strank, ki so zastopane v Deželnem svetu. Evropska poslanka in deželna tajnica DS Debora Serracchiani bo prisotna skupaj s poslanci Ettorejem Rosatom, Flavijem Pertoldijem in Tamaro Blažina, kar potrjuje pozitivne odnose med SSk in DS, ki sta povezani s politično-volilno pogodbo iz leta 2008. Prisotnih bo tudi več javnih upraviteljev, od domačega župana Giorgia Reta in pokrajinske predsednice Marie Terese Basse-Poropat, do številnih županov iz naše dežele ter obmejnih slovenskih občin. Svojo prisotnost so napovedali tudi številni slovenski poslanci, med katerimi je več možnih ministrov v prihodnji slovenski vladi. Med temi sta predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, predsednik Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav ter poslanca Danijel Krivec (SDS) in Franc Pukšič (SLS). Prvi kongresni dan bo označevalo politično poročilo deželnega tajnika SSk, odv. Damijana Terpina ter posegi uglednih gostov. Na koncu bo sprejem z družabnostjo, ki ga bo popestrilo priložnostna zdravica v salonih grada.

14. Deželni kongres SSk bo stopil v živo v drugem dnevu – soboto, 28. januarja – v Bazovici, kjer se bodo zbrali delegati treh pokrajin. To bo pomemben trenutek politične sinteze o doseženih rezultatih in analize trenutnega stanja na krajevni, državni in mednarodni ravni. Obenem bo to odskočna deska za določitev programskih točk za prihodnost ter za izvolitev novih vodstvenih organov za triletje 2012-2015. Med prvimi pomembnimi izzivi za SSk so upravne volitve v občinah Devin-Nabrežina, Gorica in Krmin, medtem ko bodo leta 2013 volitve za obnovo Deželnega sveta.

Slovenska skupnost se predstavlja kot edina, avtonomna politična stranka slovenske narodne skupnosti v Italiji. Njen deželni kongres predstavlja temeljni trenutek za poglobitev številnih odprtih vprašanj in pomembnih tematik, ki zadevajo krajevno in širšo raven.

Trst-Gorica-Videm, 26. januar 2012

Deli