Selitev SSPPS odmevala v Deželnem svetu

Slovenska socio-psiho-pedagoška služba je tik pred selitvijo v ul. Vespucci 7/1 pri Sv. Jakobu. Tako je deželnemu svetniku Slovenske skupnosti Igorju Gabrovcu danes dopoldne potrdil odbornik za zdravstvo in socialno skrbstvo Vladimir Kosic, ki je dejansko prebral utemeljitve, ki mu jih je posredovala pristojna direkcija podjetja za zdravstvene storitve ASS1. Ta je, kot predvideno, naštela vse razloge, ki podjetju narekujejo selitev SSPPS, ki naj bi bila, to je ponovna zagotovitev, zgolj začasna.

»Če drži vse, kar pravite, potem pomeni, da se motim ne le jaz, temveč tudi uslužbenke SSPPS, ki so se izrazile proti selitvi, da ne govorimo o preko 1300 podpisnikih peticije, ki so se zbrali v pičlih nekaj dneh.« V svoji repliki je Gabrovec deželnemu odborniku Kosicu in kolegom naštel vse neznanke, ki spremljajo delovanje in selitev službe. Tako je Gabrovec jasno poudaril, da je slovenska služba že dalj časa ne samo brez vodje, temveč tudi z okrnjenim osebjem: tega je bilo leta 2005 za trinajst enot, danes pa so le v sedmih. »V prostorih v ul. Farneto je Služba razpolagala s petimi sobami, v ul. Vespucci pa bosta le dve, še eno sobo pa bodo menda delili s sorodno italijansko strukturo. Območje Sv. Jakoba je odročno tudi glede na lokacijo slovenskih šol, ki se nahajajo pri Sv. Ivanu« je med drugim poudaril Gabrovec, ki je prav tako kritično omenil pomanjkanje vsake omembe razvoja delovanja Službe na goriško in videmsko pokrajino, novo vodjo pa bi lahko zdravstveno podjetje črpalo tudi iz že nameščenega osebja v okviru drugih oddelkov, ki je med drugim že izrazilo pripravljenost.

V zaključku svojega odgovora je odbornik Kosic potrdil zagotovilo, da naj bi se SSPPS v bližnji prihodnosti vsaj še enkrat selila, in sicer v nove prostore, ki naj bi jih uredili na območju nekdanje umobolnice pri Sv. Ivanu. »Ta rešitev je točno tista, ki smo jo tudi sami evidentirali« je dejal Gabrovec »vendar obljubo ne spremlja noben časovni termin in tudi ni jasno, kje bo finančno izsušeno zdravstveno podjetje črpalo potrebna sredstva. Zato pa bi zdrava pamet vsaj narekovala, da itak na minimum okrnjeni Službi prihranimo selitev in s tem vezane organizacijske in druge nevšečnosti vse do ureditve dokončnega sedeža.«

Spričo povedanega je deželni svetnik Igor Gabrovec izrazil popolno nezadovoljstvo nad odbornikovim odgovorom in zagotovil, da bo osebno preveril že samo sprejemljivost začasnih prostorov in nato stalno sledil upravnim postopkom, ki naj bi privedli do ureditve novega samostojnega sedeža pri Sv. Ivanu.

Deli