Župani naj bodo proti selitvi SSPS

Jutri popoldne je na Pokrajini sklicana seja županov občin na Tržaškem in na dnevnem redu je tudi vprašanje selitve slovenske socio-psiho-pedagoške službe (SSPPS) iz sedanjega sedeža na ulici Farneto v nove prostore pri Sv. Jakobu (ul. Vespucci). Kot sem že poudaril tako osebno ravnatelju tržaškega zdravstvenega podjetja Fabiu Samaniju in tudi na razširjenem sestanku -ob navzočnosti sen. Blažinove in kolege deželnega svetnika Kocijančiča- ostalim pristojnim vodilnim funkcionarjem dr. Vidonijevi, dr. Cogliatijevi in dr. Maggijevi nepremišljena in navsezadnje neutemeljena selitev slovenske službe resno ogroža kontinuiteto in kvaliteto storitev, ki jo slovenska služba že skoraj tri desetletja neprekinjeno zagotavlja otrokom in mladostnikom (ter, seveda, njihovim družinam), ki obiskujejo šole s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem. Upravičenost nasprotovanje in dejansko zaskrbljenost so pred dnevi izrazili tudi starši otrok,l ki so v tem smislu začeli z zbiranjem podpisov poroti napovedani selitvi službe.

Selitev SSPPS naj bi bila po besedah vodstva zdravstvene enote začasna in to v pričakovanju na evidentiranje novih in bolj primernih prostorov. Poleg tega je lokacija pri Sv. Jakobu neugodna in o tem je tekla beseda že na prejšnjih srečanjih, ki so obravnavala bodočnost SSPPS. Najbolje bi bilo, ko bi morebitne nove prostore evidentirali na obsežnem območju nekdanje umobolnice pri Sv. Ivanu, saj se v bližini nahajajo tudi vse slovenske višje srednje šole. Alternativa bi lahko bile Opčine, kjer je vodstvo Sklad M.Čuk menda že izrazilo okvirno pripravljenost na sporazum z javno zdravstveno enoto.

Po odstopu vodje dr. Bercetove je še najbolj nujno, da direkcija zdravstvenega podjetja imenuje novo vodjo SSPPS, nakar je še vedno aktualna potreba po evidentiranju figure otroškega zdravnika z znanjem slovenskega jezika. Tretji korak, ki pa bi lahko bil navsezadnje tudi prvi, je širitev delovanja Slovenske socio-psiho-pedagoške službe tudi na Goriško in v Špeter. Potrebno je tudi, da zaščitimo celovitost delovanja SSPPS, saj je vodstvo pri zdravstveni enoti prav pred kratkim napovedalo »začasno« premestitev psihologinje, kar bi zadalo nov udarec kvaliteti in uspešnosti službe v času, ko bi kvečjemu potrebovali namestitev dodatnih strokovnih kadrov. Slovenska služba si zasluži jasne odgovore in trajne rešitve, ne pa improvizacije v logiki nekih začasnih rešitev, ki bi lahko predstavljale nagrobni kamen skoraj 30-letni uspešni tradiciji SSPPS.

Spričo povedanega gre zato poziv županom in županji občin na Tržaškem, da odločno odklonijo predlog selitvi službe in, nasprotno, zahtevajo od zdravstvenega podjetja, da se resno in odgovorno loti vprašanja izboljšanja njene ponudbe.

Deli