Solidarnost predsednika Enotne Liste

Deželni tajnik Slovenske skupnosti (SSk) Damijan Terpin in predsednik deželne Enotne liste  (EL) Vladimir Smrtnik sta v daljšem pogovoru obširno razpravljala o načrtih Berlusconijeve italijanske vlade, po katerih naj bi prišlo do krutih varčevalnih ukrepov na račun tržaške in goriške pokrajine. Konkretno naj bi se obe pokrajini združili v eno, hkrati pa naj bi ukinili tudi vrsto občin iz območja, kjer se izvaja zaščitni zakon za Slovence v Italiji. Predsednik Vladimir Smrtnik izraža v imenu EL vso solidarnost slovenski skupnosti v Italiji.

Če bi se uveljavili varčevalni ukrepi Berlusconijeve vlade, bi izginile tudi vse občine z manj kot 1000 prebivalci. To bi mdr. pomenilo ukinitev občin Števerjan na Goriškem in Repentabor na Tržaškem. Še posebej pa bi bila prizadeta Beneška Slovenija, kjer bi izginilo več manjših občin, v katerih v glavnem živijo Slovenci.

Predsednik EL Vladimir Smrtnik: »To bi bila živa katastrofa ne samo za Slovence v prizadetih občinah, temveč za vso slovensko narodno skupnost v Italiji. Želim v imenu Enotne liste in v svojem lastnem imenu sestrski stranki SSk z deželnim tajnikom Damijanom Terpinom na čelu in njenemu predstavniku v deželnem svetu Furlanije Julijske krajine (FJK) Igorju Grabovcu veliko energije in vztrajnosti pri reševanju tega problema, prav tako pa jima izrekam vso solidarnost slovenske narodne skupnosti na Koroškem.«      

 

Deli