Benečija: politika proti dvojezični šoli

V prostorih uprave Dežele FJK je v četrtek, 28. julija potekalo srečanje o prihodnosti dvojezične šole v Špetru. Učitelji in starši otrok, ki obiskujejo to šolo so se srečali z deželnim odbornikom Robertom Molinarom. Številno skupino sta spremljala slovenska svetnika Igor Gaborvec (SSk) in Igor Kocijančič (Komunistična prenova).
Med udeleženci srečanja – v skupini staršev – je bil tudi Miha Coren, ki je tudi član zavodnega sveta slovenske šole z dvojezičnim poukom. “Soočenje z odbornikom Molinarom je bilo zelo koristno, saj si je prav on vedno veliko prizadeval za zagotovitev normalnih strukturnih razmer dvojezični šoli. Obljubil nam je novo pomoč in posredovanje pri špeterskemu županu Tizianu Manzinu.” Tako je Miha Coren pozvel včerajšnje srečanje.
Miha Coren je še dodal, da je sedanje stanje slabo, saj v enem letu ni bila izpolnjena nobena obljuba. Dojezična šola je še vedno razdeljena in predvsem nižja srednja šola nima zadostnih pogojev za normalni učni program. Pri tem si občina Špeter prikriva oči in se spreneveda, kar povzroča šoli veliko škode. Največja nevarnost je v tem, da bi vpis v šolo upadel. Dober mesec pred začetkom šolskega leta namreč ni še znano kje sploh bodo razredi. Letos bi moral biti tudi še razred več in to postaja dodaten problem, namesto, da bi to bilo razlog za veselje.
Veliko začudenje in zaskrbljenost pa je povzročil občinski dnevni red, ki so ga v špeterskem občinskem svetu odobrili z veliko večino. V tem dokumentu se namiguje, da zaradi dvojezične šole obstaja nevarnost “promiskvitete”. Coren je to dejstvo predstavil deželnemu odborniku, ki je izrazil začudenje. Tudi to je bil verjetno razlog, da je odbornik Molinaro obljubil sestanek s županom in soočenje z zavodnim svetom ter učitelji.
Miha Coren je še pristavil kako je očitno, da so za vso to zadevo politični dejavniki. Tehnična vprašanja so pač rešljiva, če obstaja seveda volja. Prav slednja pa je danes v občini Špeter pod velikim vprašanjem. Žal pri vsem tem plačujejo največji davek otroci in slovenska narodna skupnost v Beneških dolinah.
Deli