Senator Peterlini (Svp) za slovenske šole

Na pobudo stranke Slovenska skupnost je senator Oskar Peterlini vložil popravek v prid slovenskim šolam na Goriškem in Tržaškem ter dvojezični šoli v Špetru. Popravek zadeva 4. in 5. odstavek 19. člena finančnega zakona, kjer so za šole postavljeni novi kriteriji ter je uvedena vertikalizacija. V omenjenih odstavkih so bili sicer že določene nekatere olajšave za šole, ki se nahajajo na posebnih področjih in tam kjer živijo jezikovne skupnosti. Kljub temu pa bi slovenske šole v Furlaniji Julijski krajini doživele zelo težke reze, ki bi se vsekakor poznale na šolskih programih ter na upravljanju.

Po vložitvi zgorajomenjenega popravka je sedaj potrebno počakati kako bodo potekala dela v Senatu. Odobravanje bo vsekakor spremljalo negativno vzdušje, ki ga je v zadnjih dneh ustvaril špekulativni napad na italijansko borzo. V sami Evropski uniji pa so se zelo resno odzvali na ogromen javni dolg italijanske države in pozvali italijansko politiko naj nujno sprejme nakazan finančni manever, ki ga je pripravil minister Giulio Tremonti. 

Predstavniki Slovenske skupnosti so na problematičen 19. člen finančnega zakona opozorili tudi poslanca Svp Siegfieda Bruggerja, ki je obljubil pomoč, ko bo odobravanje prišlo v Poslansko zbornico. Prav tako je pokrajinski tajnik SSk Peter Močnik opozoril evropskega poslance Lojzeta Peterleta in slovenskega ambasadorja Iztoka Mirošiča. 

Trst, 12. julij 2011                                                                         Deželno tajništvo SSk

Deli