Govor dr. Dimitrija Rupla v Trstu

V ponedejek, 4. julija 2011 je v tržaškem Narodnem domu potekala slavnostna proslava 20. obletnice slovenske samostojnosti in državnosti. Proslavo sta skupaj pripravili stranka Slovenska skupnost in krožek za družbena vprašanja Virgil Šček. Gosta večera sta bila časnikarka RTV Slovenije Rozvita Pesek in dr. Dimitrij Rupel, ki je imel tudi slavnostni govor. Slovensko himno in kratek kulturni program je izvedel pozavnist prof. Erik Žerjal.
Časnikarka Rosvita Pesek je podala potek dogajanj, ki so privedle slovenski narod, da se je odločil za samostojno državo in za posledični izstop iz takratne SFR Jugoslavije. Od znamenite 57. številke Nove Revije, sojenja četverici Janša, Borštner, Tasič, Zavrl, delovanja odbra za človekove pravice in ustanovitve Demos-a, preko prvih svobodnih volitev in slovenskega plebiscita, do osamosvojitve ter desetdnevne vojne, je bila predstavljena pot do nove slovenske države.
Dr. Dimitrij Rupel, prvi slovenski minister za zunanje zadeve, pa je v svojem nagovoru začel z odlomkom govora Ivana Cankarja v Trstu leta 1918, nato citiral nekaj osebnih zapiskov iz dne 4. julija 1991 ter v nadaljevanju 20. obletnico slovenske državnosti povezal s sedanjim splošnim družbenim stanjem v Republiki Sloveniji. Celotni tekst je priložen.
Deli