Vidali predsednik Pokrajinskega sveta

Na umestitveni seji novoizvoljenega tržaškega pokrajinskega sveta je bil za novega predsednika tega telesa izvoljen svetnik Slovenske skupnosti Maurizio Vidali, medtem ko je bila za podpredsednico izvoljena Maria Monteleone iz vrst Demokratske stranke. Vidali je bil izvoljen v drugem glasovanju (v prvem ni nihče prejel ustrezne večine) s 15 glasovi, medtem ko je kandidat Severne lige Paolo Polidori prejel dva glasa, osem pa je bilo belih glasovnic. Prav tako petnajst glasov je prejela Maria Monteleone, kandidatka desnosredinske opozicije Daniela Pallotta je prejela devet glasov, ena glasovnica pa je bila bela.
Vidali je v svojem pozdravnem posegu v italijanščini in slovenščini zagotovil, da bo predsednik vseh svetnikov ob spoštovanju vlog vlade in opozicije in da bo garant pravic in vloge tega organa: “Prepričan sem, da pokrajine niso nepotrebne ustanove, saj predstavljajo pomembno povezavo in koordinacijo med občinami, deželo in državo, s točnimi nalogami za razvoj teritorija in ves pokrajinski svet mora sodelovati pri uresničitvi teh nalog. Mislim, da je pravilno, da se zahvalim, upam v imenu vseh, volilkam in volilcem, ki so nam zaupali nalogo, da uresničimo skupno dobro preko tako raznovrstne institucije, kot je naša Pokrajina, ki naj bo vseh njenih prebivalcev, Italijanov, Slovencev in drugih narodnosti, tu prisotnih ter teritorija v vseh njegovih izrazih,” je dejal novi predsednik pokrajinskega sveta.
Na prvi seji je potrjena predsednica Pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat predstavila svoj odbor. v priložnostnem nagovoru, ki je bil prvič podan tudi v slovenskem jeziku (podala ga je prevajalka Tanja Tuta), pa je poudarila, kako novi pokrajinski svet v polnosti predstavlja ozemlje, saj tako v vrstah večine kot opozicije sedijo izvoljeni, ki so izraz vseh občin tržaške pokrajine, dalje obeh avtohtonih skupnosti (slovenske in italijanske), nosilci različnih kompetenc in poklicnih zgodb ter glasovi številnih političnih sil. Gre za skupščino, ki po mnenju Basse Poropat čim bolje tolmači celotno skupnost tudi zaradi prisotnosti žensk in predstavnikov različnih generacij, ta raznolikost pa mora biti vzvod in pomoč za čim boljše delo v korist skupnosti. Tako večina kot opozicija, je dejala predsednica Pokrajine, sta poklicani k izražanju bogastva in raznolikosti tržaškega ozemlja in k zagotavljanju usklajenega razvoja v interesu skupnosti ter k zagotavljanju vloge protagonista v rasti Furlanije-Julijske krajine in Italije in dialogu z Evropo in sosednjimi državami. Poropatova je kot glavne teme izpostavila delo, promocijo ozemlja, varstvo okolja in njegovih specifik, šolstvo, ki naj bo pozorno do zahtev mladih in družin ter bo ščitilo najšibkejše, in vrednotenje kulture, ki ima veliko glasov in tradicij, na koncu pa še inovativnost in raziskovanje.

www.primorski.eu – 20.6.2011
Deli