Vse najboljše prof. Boris Pahor, naš vzornik in steber!

Profesor Boris Pahor bo svoj častitljivi 108. rojstni dan nedvomno praznoval v ožjem krogu najdražjih in z zmernostjo, ki jo velevajo njegova starost, življenjski slog in značaj. Od vsepovsod bodo letele čestitke in voščila.

Prof. Boris Pahor ima za sabo dolgo stoletje, ko je človek zelo nazorno dokazal, kaj vsega je zmožen. Dano mu je bilo, da je videl in preizkusil višine in globoke padce, vse do spirale zla, ko so se na stežaj odprla vrata pekla preganjanja, vojne, lagerjev. Iz nekropole, dežele smrti, se je povzpel znova v življenje. Zakorakal je v pomladni dan z vero v človeka, ki mu edino ljubezen katarzično vrne dostojanstvo.

Svoje dolgo in novo podarjeno življenje je naposled posvetil pretežno pisanju in pričevanjum ter se tako na najboljši način poklonil vsem, ki jim spirala zla ni prizanesla. S svojimi deli in s svojimi besedami nagovarja številne generacije vedno znova in vse do danes z vrednotami, ki ne zastarajo: boj za pravično družbo, zagovarjanje demokratičnih načel in torej brezkompromisno odklanjanje vsake oblike totalitarizma, vztrajno zagovarjanje pravice tudi najmanjših narodov in najmanj razširjenih jezikov in kultur, da imajo svoj enakopraven prostor pod soncem, da jih senca številčno večjih ne zaduši. Ponosen, da je Slovenec, da je Tržačan, da je Primorec.

Boris Pahor na 40. obletnici ustanovitve SSk, ko je postal častni predsednik stranke lipove vejice.

 Za svoje delo in vseživljenjsko pričevanje je bil Pahor deležen nagrad, priznanj in tudi visokih odlikovanj. Lani sta mu predsednika Slovenije in Italije skupaj v Trstu osebno uročila najvišji državni odlikovanji obeh držav, ki predstavljata za vse nas dom in domovino. Zgodilo se je v letu, ko smo obeležili 100-letnico požiga Narodnega doma in hkrati slavili začetek postopka njegovega vračanja slovenski narodni skupnosti.

Boris Pahor je že vse življenje tudi zagovornik samostojnega političnega nastopanja Slovencev v Italiji. Pred leti je sprejel imenovanje za vseživljenjskega častnega predsednika stranke Slovenska skupnost. Prizadevanja stranke SSk je večkrat podprl tudi z nastopom na kandidatih listah za evropski parlament in za deželni svet Fjk. Za tako visoko podporo mu je stranka SSk neizmerno hvaležna, saj nas bodri pri vsakdanjem delu tudi v javnih upravah.

Profesor Boris Pahor se uvršča v sam vrh velikih Slovencev in velikih Evropejcev. S svojo kulturno razgledanostjo, s svojimi izkušnjami, s svojo premočrtnostjo in načelnostjo nas spominja, opominja in spodbuja, da so vrednote, za katere je še kako vredno živeti in se zanje boriti.

Iz srca vse najboljše našemu plemenitemu vzorniku ob praznovanju 108.rojstnega dne.

Igor Gabrovec, deželni poslanec in politični tajnik SSk

Trst, 25. avgusta 2021

Deli