25. april: poglobimo temeljne vrednote naše družbe

Leto 2020 se je napovedovalo kot leto številnih pomembnih obletnic, od 75-letnice osvoboditve in stoletnice požiga Narodnega doma vse do 90-letnice ustrelitve štirih junakov na gmajni pri Bazovici, za katere smo načrtovali poudarjene svečanosti, posvete, javne shode. Neslutena pandemija neverjetnih razsežnosti je vsem in vsemu prekrižala račune. Po velikonočnih obredih za zaprtimi cerkvenimi vrati bosta tudi letošnji praznovanji 25. aprila in čez teden dni 1.maja v čisto posebnih okvirih: brez zunanjega blišča, brez množic, verjetno tudi brez retoričnih presežkov, ki se ob takih obletnicah zlahka prikradejo.

Nesrečno okoliščino, do katere smo nemočni, pa lahko spremenimo v priložnost, da tudi praznik in zlasti še vsebine in vrednote 25. aprila ponotranjimo. Obletnica v Italiji simbolično zaznamuje osvoboditev polotoka izpod fašističnega (in nacističnega) jarma. Sledil je ustavni referendum in posledično rojstvo republike ter sprejetje italijanske ustave, v kateri so zapisani vrednotni temelji nove demokratične ureditve.

Stiska, ki jo v teh dolgih tednih doživljamo zaradi omejitev gibanja, zapiranja v lastnih domovih, poostrenih policijskih kontrol, strahu pred okužbo so verjetno le kanček, skromen priokus tega, kar je generacija staršev in nonotov doživela za časa diktature in vojne. Letos se ob 25. aprilu ne bomo množično zbirali v Rižarni ali pred vaškimi spomeniki in obeležji. Lahko pa vzamemo v roke italijansko Ustavo. Pozorno preberemo in premislimo njene temeljne člene, zlasti še tiste, ki govorijo o enakosti med državljani, o pravičnosti, o solidarnosti, o odklanjanju vojne, o spoštovanju in vrednotenju vseh različnosti, vključno z jezikovni in narodnimi manjšinami. Če nam ostane nekaj časa si lahko zraven preberemo tudi skupno poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev, ki so strokovno zaobjeli široko obdobje od konca devetnajstega do srede dvajsetega stoletja. Tudi da razumemo, da nestrpnost, sovraštvo, diktature in vojna ne nastajajo zaradi spleta slučajev. In da smo vsi mi še danes poklicani, da ustavne vrednote obnavljamo in uresničujemo v vsakdanjem življenju.

Tak naj bo, pomemben in prazničen, tudi letošnji 25. april. S hvaležnim spominom na vse, ki so pred tri četrt stoletja darovali svoja življenja za novo in človeka vredno družbo.

Igor Gabrovecdeželni svetnik in tajnik SSk

Trst, 24. aprila 2020

Deli