Zadovoljstvo za dosežene uspehe z grenkim priokusom zaradi zaostritve z Demokratsko stranko

Stališče deželnega tajnika SSk Igorja Gabrovca

»Izid nedeljskih volitev je potrdil napovedi in trend, ki je značilen za ta čas. Zmagala je politična opcija, ki očitno najbolj neposredno, preprosto in zato tudi učinkovito nagovarja velik del volilnega bazena. Gibanje petih zvezd in Berlusconijeva stranka sta preživeli, vendar na milijone njunih glasov se je odselilo k Salvinijevi ligi. Na levem bregu plava edinole Demokratska stranka, ki je razpolovila Renzijev konsenz na evropskih volitvah izpred petih let.

Kot Slovenska skupnost smo zadovoljni, da je bil s še povečanim konsenzom v evropski parlament potrjen Herbert Dorfmann, ki bo še naprej tudi za nas pozoren, prijazen, resen in učinkovit zastopnik in sogovornik, v Bruslju pa bo zagovarjal načela združene, solidarne, odprte in hkrati varne Evrope, nenazadnje pozorne tudi do narodnih in jezikovnih manjšin. Prav tako je lep rezultat dosegla naša kandidatka na listi SVP Martina Valentincic, ki se ji zahvaljujemo za trud in navdušenje, ki ju je vložila v kratko a intenzivno volilno kampanjo.

Zadovoljni smo za nadvse uspešno potrditev županje France Padovan v Števerjanu in za potrditev župana Sandyja Kluna v Dolini, kjer so kandidati SSk sodelovali v zbirni listi Skupaj. SSk se zahvaljuje vsem svojim kandidatom in kandidatkam, ki so požrtvovalno speljali volilno kampanjo in prispevali nove ideje in programe za upravljanje naših občin. Kjer bomo sedeli v klopeh opozicije bomo svojo vlogo kot vedno doslej izvajali resno, odgovorno in konstruktivno.

Sobivanje kandidatov SSk in članov Lige v občanski listi v Sovodnjah ni privedlo do pričakovanega preboja. Prej nasprotno. Ta povezava in dejstvo, da je SVP za evropske volitve sklenila volilni dogovor z Berlusconijevo stranko, sta pomembnemu delu naših volivcev še zlasti na Tržaškem povzročili kar nekaj nejevolje, kar je bilo nazadnje razvidno pri štetju glasov. Slovenska komponenta Demokratske stranke ni zamudila priložnosti, da se je zadnje dni volilne kampanje s težkim političnim topništvom spustila na našo stranko in volivce. Več tednov korektne volilne kampanje, ki jo je SSk razvijala s konkretnimi argumenti, pobudami in programskimi izzivi je bilo izničenih s par tempiranimi tiskovnimi sporočili in napadi na SSk v dneh, ko je že obveljal volilni molk in posledično onemogočena vsaka možna replika. Tisti, ki so bili do včeraj in ponekod še danes naši zavezniki v javnih upravah, so nas čez noč sesuli s krivičnimi, pretiranimi in neodgovornimi obtožbami, da smo neke vrste kolaboranti Lige in podporniki Tajanija, skratka prodani protislovenski nacionalistični desnici. Tak pristop spominja na čase blokovske delitve  in ponovno potrjuje tezo, da se je politika nevarno polarizirala in v istem zamahu briše tudi mostove vzajemnega spoštovanja, strpnosti in dialoga z različno mislečim. Stranka SSk je bila levo sredinskim strankam v vseh dvojezičnih občinah potrdila pripravljenost na dogovore, ki bi spodbujali skupno upravljanje. Žal smo prejeli povsod, z izjemo Doline, odklonilne odgovore, kar bo nedvomno imelo svoje posledice tudi v nadaljnjih političnih dogovarjanjih.

V prihodnjih dneh bomo kot SSk podrobno preučili volilne izide. Že sedaj pa je na dlani, da se mora stranka, kakršna je Slovenska skupnost, samoizpraševati o lastni strategiji. Večinski sistem, ki polarizira politični boj, zbirno in neideološko stranko vse bolj potiska v kot in marginalizira.

Vloga in smisel zbirne narodne stranke, posodobitev in okrepitev vrednot in ciljev, pa tudi politična strategija ob upoštevanju pravil volilne kompeticije in značilnosti ostalih playerjev so glavni argumenti, s katerimi gre SSk jeseni na kongres. Obenem mora SSk ponovno utrditi mrežo aktivnih sekcij in strankinih skupin v vseh naših občinah. Aktivna sekcija pomeni prepletanje politike in družbe, pomeni stalen stik med izvoljenimi in volivci, pomeni razvijanje idej in predlogov, ki izhajajo s potreb in pričakovanj na terenu.«

Igor Gabrovecdeželni tajnik SSk

Trst, 28. maja 2019

Deli