Pri stranki SSk so že stekle priprave na redni kongres in upravne volitve 2019

Stranka Slovenska skupnost je lahko ponosna nad dejstvom, da je edina v sklopu levosredinske koalicije uspela izvoliti slovenskega zastopnika v Deželni svet FJk. SSk se lahko obenem ponaša z najvišjim številom zbranih slovenskih preferenčnih glasov, kot tudi da je njen potrjeni deželni svetnik Igor Gabrovec najbolj voljen slovenski kandidat. »Smo prvouvrščena stranka v Števerjanu, Sovodnjah, Doberdobu in Repnu ter vsekakor dobro uvrščeni v številnih občinah, kjer je zgodovinsko prisotna naša narodna skupnost. Zanimiv je porast gasov za SSk v Ronkah, v Tipani, v Reziji, v Bardu, v Miljah in Tržiču. S skromnimi finančnimi sredstvi smo speljali karseda dostojno volilno kampanjo in tudi po zaslugi ugleda naši kandidatov in kandidatk smo uspeli omejiti pravo glasovno izkrvavitev, ki je prizadela ves levosredinski tabor. Demokratska stranka, občanska in levičarska lista so v primerjavi z volitvami leta 2013 skupaj izgubili približno štirideset tisoč glasov. Podoben padec glasov so utrpele tudi desne skupine, z edino razliko Lige in njenega liderja Massimiliana Fedrige, ki je nesporen zmagovalec tokratnih deželnih volitev. SSk je v tem političnem potresu izgubila nekaj čez petsto glasov, še zlasti na Tržaškem in v Pordenonu, (v Gorici pa je SSk potrdila in okrepila svoj konsenz) kar je za nas vsekakor veliko in predstavlja alarmni zvonec, ki ga ne bomo preslišali.  Naš odgovor bo še naprej v obliki pomnožene prisotnosti na ozemlju ter v prevetritvi političnih vsebin in osvežitvi pristopa do odprtih vprašanj« je daljšo in razčlenjeno analizo volilnih izidov, ki so jo uvodoma podali strankin predsednik Peter Močnik ter pokrajinska tajnika Julijan Čavdek in Marko Pisani, povzel deželni politični tajnik SSk Igor Gabrovec. V bogati razpravi se je nato oglasilo več strankinih voditeljev in izvoljenih upraviteljev, ki so izpostavili težave in tudi priložnosti, ki jih lahko predstavlja sedanji politični trenutek.

Vodstvo SSk se je že pred nekaj tedni prvič uradno srečalo z novim predsednikom Fedrigo, v prihodnjih tednih pa bodo na vrsti prva srečanja z deželnimi odborniki. Slovensko stranko posebej zanimajo napovedane spremembe v zakonu o medobčinskih zvezah, do katerega je bila SSk vseskozi kritična. Prav tako je pozornost vodstva in upraviteljev SSk usmerjena v potrebne spremembe v odnosu do gospodarskega in urbanističnega upravljanja območja, kjer smo Slovenci zgodovinsko prisotni in uspešno razvijamo svoje tudi podjetniške pobude.  

S sinočnjo sejo Deželnega sveta SSk so se temeljito začele priprave na redni strankin kongres, ki se bo odvijal predvidoma začetka 2019. Prihodnje leto so na vrsti upravne volitve v pomembnih slovenskih občinah, na katere se stranka SSk že pripravlja. Volilni trendi že dalj časa kažejo na velike spremembe v političnem opredeljevanju slovenskih volivcev. SSk kot edina slovenska samostojna politična stranka si bo prizadevala v smeri izoblikovanja pogojev, da Slovenci poenotimo svoj politični nastop še zlasti ko gre za zagotovitev zastopanosti v zakonodajnih telesih. Nekateri javno izneseni odklonilni odzivi so le spodbuda, da vztrajamo na že nakazanem predlogu. Posebna delovna supina se bo posvetila tudi volilni zakonodaji in izoblikovala stvarne predloge za njeno izboljšanje v vidiku še kar realne možnosti predčasnih vsedržavnih volitev.

Tiskovni urad SSk

Trst, 31. maja 2018

Deli