97. letnica požiga Narodnega doma v Trstu

Narodni dom v Trstu je bilo večnamensko poslopje, ki je gostilo številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost, pa tudi gledališče, hranilnico, kavarno in hotel. Kot simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču je bilo trn v peti italijanskim nacionalistom in fašistom, ki so ga zato 13. julija 1920 napadli, požgali in uničili.

13. julij 1920 bo ostal zapisan s krvavimi črkami v slovenski zgodovini in še posebej v zgodovini Slovencev v Trstu. Ista usoda je doletela tržaške Hrvate v Trstu in pripadnike ostalih slovanskih narodov. Tistega dne je načrtno zagorel Narodni dom v Trstu ob tihi podpori takratnih oblasti. Požig Narodnega doma je bil osrednji dogodek tragičnega 13. julija 1920, vendar lahko govorimo o pravem pogromu, saj je bilo napadenih kar 21 ciljev, ki so jih opustošile fašistične skupine.

Stranka Slovenska skupnost se bo žalostnih dogodkov izpred 97. let spomnila v četrtek, 13. julija 2017, ob 10. uri  s polaganjem venca na pročelje Narodnega doma na Filzijevi ulici v Trstu.

Tiskovni urad SSk

 

Trst, 10. julija 2017

Deli