V Sežani prvo uradno srečanje med novim vodstvom SSk in SMC

Politična situacija v obeh državah, čezmejno sodelovanje, vloga avtonomne manjšinke stranke in zlasti še izzivi prihodnosti so bile glavne teme na dnevnem redu prvega uradnega srečanje med prenovljenim vodstvom stranke Slovenska skupnost in Stranke Modernega Centra, ki danes v Sloveniji izraža predsednika vlade Cerarja in večji del ministrov ter predsednika Državnega zbora Brgleza s parlamentarno  skupino petintridesetih poslancev in poslank. Na srečanju, ki se je odvijalo v Sežani in za katero je dal pobudo pokrajinski tajnik SSk v Trstu Marko Pisani (z njim so bili člani tržaškega vodstva Alessandro Počkaj, Maurizio Vidali ter strankin deželni tajnik Igor Gabrovec), so SMC zastopali predsednik strankinega lokalnega odbora Goran Mijatović in regijska koordinatorka Eva Černigoj, poslanec v DZ Tilen Božič ter namestnik generalnega sekretarja SMC Horst Hafner.

Zastopniki SSk so sogovornikom še najprej orisali zgodovino stranke, ki je načelno s samostojnimi listami že vso povojno obdobje prisotna na vseh krajevnih upravnih volitvah, medtem ko za politične in evropske volitve običajno sklepa dogovore z ostalimi manjšinskimi vsedržavnimi strankami. SSk izraža številne aktivne, sposobne in narodno zavedne javne upravitelje od rajonskih svetov pa vse do deželnega parlamenta. O nastanku, vsebinah in smotrih SMC je predstavnikom SSk spregovoril namestnik generalnega sekretarja Horst Hafner. V razpravi, ki je sledila, so se udeleženci srečanja podrobneje lotili nekaterih aktualnih tematik, od deželne reforme krajevnih uprav in njenih odsevov na interese slovenske narodne skupnosti v FJk, pa vse do begunske krize, ki je Slovenijo postavila v ospredje tudi evropske politične kronike. Nadalje je tekla beseda o razvoju obmejnih območij, gospodarskem načrtovanju in pospeševanju stikov med upravitelji na obeh straneh meje, pri čemer izvoljeni iz vrst slovenske manjšine igrajo pomembno spodbujevalno in posredniško vlogo. Ob zaključku srečanja so se navzoči že domenili za novo soočenje, ki bo začetka prihodnjega leta v Ljubljani.

Prvi sestanek med SSk in SMC sodi v niz srečanj, ki jih bo vodstvo SSk imelo z vsemi parlamentarnimi strankami v matični domovini. Prejšnjo soboto se je zastopstvo SSk udeležilo tudi 8. Kongresa stranke Nova Slovenija – krščanskih demokratov v Dravogradu. Pozdrav zbranim na skupščini je posredoval pokrajinski tajnik SSk za Goriško Julijan Čavdek, ki je med drugim spregovoril tudi o najnovejših napadih na dostojanstvo in samobitnost Slovencev na Videmskem. V Dravogradu se je Čavdek ločeno sestal z glavnim tajnikom NSi Robertom Ilcem ter s poslancem Jožefom Horvatom, ki predseduje Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora.

Tiskovni urad SSk

Trst, 27. novembra 2015 

Deli