Slovenska skupnost praznuje 40 let delovanja na deželni ravni

Deželno tajništvo SSk je svojo zadnjo sejo namenilo pripravam slavnostnega večera, s katerim bo slovenska stranka v petek, 13. novembra, ob 19. uri v veliki dvorani Kulturnega centra Lojzeta Bratuža v Gorici obeležila 40-letnico strankinega delovanja na deželni ravni.Leta 1975 se je spomladi v Devinu odvijal prvi deželni kongres SSk, s katerim se začenja delovanje stranke na koordinirano deželni ravni.  Do tedaj je stranka ločeno delovala na Tržaškem in Goriškem, z listami lipove  vejice in v navezi z drugimi slovenskimi demokratičnimi skupinami. Slovenska skupnost je edina stranka v FJk, ki nepretrgoma deluje toliko časa pod istim imenom in simbolom. SSk je izvolila svojega samostojnega zastopnika v prvi deželni zakonodajni dobi leta 1964, se pravi kar deset let pred formaliziranjem deželne dimenzije, danes pa zaseda tudi položaj podpredsednika deželnega sveta. V vseh teh desetletjih je stranka SSk ostala zvesta izvornemu poslanstvu in je tako ob ustanovitvi kot še danes zaprisežena  temeljnim načelom demokracije, avtonomije in slovenstva.

Odločili smo se, da bomo na petkovi svečanosti pogled na prehojeno pot zaupali očem mladih. Ob iskreni hvaležnosti in javni zahvali vsem tistim, ki so v stranki aktivni štirideset in več let, bodo mladi izpovedali, kako vidijo našo skupno pot v jutrišnjem dnevu. Beseda nekdanjih protagonistov in beseda mladih se bo prepletala s petjem in glasbo ter oder za krajši trenutek tudi prepustila priložnostnim nagovorom.

Vabilu SSk na petkovo svečanost so se že odzvali številni družbeno-politični predstavniki iz Italije, Slovenije in Evrope ter zastopniki sorodnih manjšinskih strank, kot tudi visoki institucionalni predstavniki s širšega obmejnega območja. Pogled na prehojeno pot priča o ponosni množici slovenskih mož in žena, ki so načela in politične programe SSk nesebično zagovarjali na vseh nivojih javne uprave: v rajonskih, občinskih in pokrajinskih svetih, v upravah, na Deželi in preko sorodnih političnih skupin tudi v rimskem in evropskem parlamentu.

Tiskovni urad SSk

Trst-Gorica-Čedad, 7.novembra 2015

Deli