Ameriški senatorji na institucionalnem obisku v FJk in Ljubljani

V preteklih dneh je našo deželo obiskala delegacija senatorjev in državnih funkcionarjev različnih držav Amerike, ki so se pred tem udeležili svetovnega foruma deželnih in subdržavnih parlamentov v Milanu.

Štirinajst članska delegacija združenja NCSL (National Conference of State Legislatures) je želela posebej spoznati ustroj in delovanje Furlanije Julijske krajine v luči njene avtonomije, ki ji je ustavno priznana. Udeleženci omizja, pri katerem je sodeloval tudi podpredsednik Deželnega sveta FJk Igor Gabrovec,  so se pogovarjali o pomenu deželnih parlamentov, ki so v marsičem lahko veliko bolj učinkoviti od državne zakonodaje. Po drugi strani se soočamo z vse močnejšimi težnjami po ponovnem centraliziranju vlade in črtanju regionalnih institucij. Goste je zanimala tudi večjezična sestava naše dežele in način sobivanja različnih identitet, kar je aktualna tema tudi v severni Ameriki.

Delegacija se je s predsednikom NCSL in senatorjem države Utah Curtom Brumblom na čelu  v popoldanskih urah v spremstvu deželnega svetnika SSk podala v Ljubljano, kjer je Gabrovec najprej organiziral sestanek s predstavništvom ameriške trgovinske zbornice v Sloveniji, nakar je sledilo srečanje v Državnem zboru. Tu so državnike pričakali predsednik parlamentarne Skupine prijateljstva z ZDA poslanec Andrej Šircelj in kolega Simona Lipicer ter Žan Mahnič. Predsednik Šircelj je gostom predstavil Slovenijo in glavne tematike, s katerimi se trenutno sooča. V pogovoru z vodjo ameriške delegacije se je predsednik Šircelj podrobneje zaustavil na demografskih, gospodarskih in socialnih značilnostih v državi. Razvila se je bogata debata. Američane je seveda podrobno zanimalo tudi stanje, ki ga povzroča val beguncev. Poslanka Lipicer je razložila, da je Slovenija tranzitno območje in da so državne službe in prostovoljci zaposleni s spremljanjem in nudenjem prve pomoči izčrpanim beguncem. To zahteva ogromen napor predvsem, ker gre za vstopanje čez Schengensko mejo in zaradi velikega števila pribežnikov v primerjavi z dimenzijami države.

Obiska v Sloveniji in spoznanja s slovenskim deželnim svetnikom Slovenske skupnosti Gabrovcem se je še posebej veselil član delegacije iz države Indiana Josef Laposa (Lapoša), ki ima svoje korenine v Prekmurju.

Trst, 30. oktobra 2015

Deli