Stranka SSk čestita štirim slovenskim zlatomašnikom v videmski pokrajini

Jutri zvečer bo v Špetru slovesno praznovanje štirih slovenskih zlatomašnikov, Msgr. Marina  Qualizze, msgr. Dionisia Mateuciga, gospod Maria  Gariupa in gospoda Natalina Zuanelle. Stranka Slovenska skupnost slavljencem iskreno čestita in se jim zahvaljuje za dragoceno vlogo, ki so jo duhovniki vseskozi odigravali na Videmskem, kar je pisatelj France Bevk nazorno prikazal v romanu Kaplan Martin Čedermac.

Duhovniki so bili, sploh na Primorskem in posebej še na Videmskem, dolga obdobja večkrat res osnovna, ko že ne edina opora ljudem, da so ostali zvesti lastnemu slovenskemu kulturnemu izročilu, besedi in pesmi, ki se je zaradi dobro znanih in poznanih ‘mračnih razmer’ ohranjala le po zaslugi družinskega izročila in v cerkvi, v bogoslužju. Za časa fašističnega dvajsetletja se je to dogajalo tudi na Goriškem in na Tržaškem. A v Benečiji je bilo vse to še bolj izrazito, in to zato ker se je narodni pritisk dogajal že prej in tudi, to moramo danes na glas povedati, veliko potem, se pravi v času, ko naj bi živeli v svobodi.

V ‘mračnih letih Benečije’ so štirje današnji slavljenci viharjem kljubovali kot velikani, ki se niso ne upogibali in ne zlomili. Svoje življenje so posvetili najžlahtnejšemu poslanstvu v prepletanju bogoslužnega in narodno-obrabnega dela. Od Benečije do Kanalske doline, od Nadiških dolin, Matajurja, do svetih Višarij.

Tiskovni urad SSk

 

Trst – Špeter, 26. junija 2015

Deli