Italija in Slovenija naj spodbudita poznavanje poročila zgodovinske komisije med mladimi

Italijanske in slovenske državne institucije naj spodbudijo poznavanje poročila mešane komisije zgodovinarjev in kulturnikov med mladimi.

 

 

Državne institucije Italije in Slovenije naj spodbudijo objavo in širše poznavanje poročila mešane komisije italijanskih in slovenskih zgodovinarjev in kulturnikov, ki obravnava odnose med dvema narodoma v obdobju 1880-1956. Svoje zaključke je bilateralno delovno telo izdelalo že leta 2000, za tem pa je ta pomembna študija zašla nekoliko v pozabo. Dobro bi bilo torej osvežiti njeno poznavanje predvsem med mladimi, zato bi ga bilo potrebno razdeliti po vseh šolah vsaj na območju meje med dvema državama. To je predlog, ki ga je podpredsednik deželnega sveta FJk Igor Gabrovec iznesel med svojim posegom na torkovem srečanju s predsednikom Italije Sergiom Mattarello.

»Taka pobuda bi pomenila za našo deželo pomemben korak naprej v naprezanju za boljše medsebojne odnose – je v nadaljevanju dejal Gabrovec -,  saj je bila Furlanija Julijska krajina med glavnimi prizorišči vojnih spopadov prejšnjega stoletja, kar na žalost še vedno povzroča trenja, ki vedno na novo odpirajo stare rane in sovraštva, ki jih marsikdo rad zlorablja v svoje politične namene. To je v popolnem nasprotju z napori in  plemenitim iskanjem novih prijateljskih odnosov, sožitja in medsebojnega spoštovanja, na katerih temelji pravi evropski duh« je še dejal Gabrovec. 

Mešana slovensko-italijanska komisija je bila ustanovljena na osnovi sklepa obeh vlad že leta 1993, svoje delo pa je zaključila in poročilo objavila leta 2000 s priporočilom obema državama, naj se študija čimbolj promovira, še s posebno pozornostjo med študenti vseh starosti.

»Strokovno in soglasno sprejeti dokument je lahko odlična osnova za mlade dijake in študente, ki bodo lahko posamezna poglavja še poglobili in tako celovito spoznali zapletene odnose na tem območju« je še dejal podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec.

 

Trst, 11. junija 2015

 

 

 

Deli