Praznovanje 30-letnice dvojezične šole v Špetru

Stranka Slovenska skupnost čestita dvojezični šoli v Špetru ob praznovanju prvih trideset let uspešnega delovanja v korist slovenskega jezika, kulture, narodnega izročila in medsebojnega spoznavanja in sožitja v Benečiji.

Več desetletna prehojena pot je zgodba o navdušenju, uspehih, premoščenih težavah in velikem žrtvovanju vseh, ki so že začetka 80. let prejšnjega stoletja verovali v načrt in ga nato skozi generacije učiteljic in učiteljev, staršev in odraščajoče mladine prenesli in razvili vse do današnjih dni.

Sedanji čas nas postavlja pred nove izzive. Slovensko oz. večjezično vzgojno-izobraževalno ponudbo je potrebno še okrepiti in razširiti na območja, ki so še odkrita, a so že izrazila potrebo in pripravljenost za nove izzive. Slovenska skupnost kot zbirna stranka Slovencev v Italiji zato prepričano podpira zahteve po odprtju trijezične (slovenske-italijanske-nemške) šole v Kanalski dolini, kjer se je deželni svetnik Igor Gabrovec že o tem pogovarjal z županom v Naborjetu Borisom Preschernom. Slovenska stranka prav tako podpira zahtevo občinskih upraviteljev in družin, ki so izrazile pričakovanje, da se dvojezična ponudba razširi tudi v Tersko dolino, odnosno v Bardo in Tipano.

 

Deli