Zasedanje pokrajinskega sveta SSk za Goriško ob 40-letnici delovanja

Pred 40 leti, 15. februarja 1975, se je Slovensko ljudsko gibanje odločilo, da izstopi iz Slovenske demokratske zveze in ustanovi novo politično stranko, ki bi bolj odgovarjala potrebam časa. Po zgledu tržaških rojakov, so v mali dvorani Katoliškega doma, sedanjega Kulturnega centra Lojze Bratuž, sklicali ustanovno skupščino, ki je odobrila statut in sklicala prvo zasedanje pokrajinskega sveta za 1. marec 1975. Nastal je tako goriški del stranke Slovenske skupnosti, ki se je 24. maja istega leta povezal s tržaškim delom, da je samostojna politična stranka Slovencev v Italiji zaživela na deželni ravni.

Goriški pokrajinski svet SSk, ki bo zasedal v petek, 13. februarja 2015, ob 18. uri v komorni dvorni Kulturnega centra Lojze Bratuž, se želi spomniti na podoben način tistega pomembnega in pogumnega dne pred 40 leti ter pogled usmeriti v prihodnost, ki bo za edino samostojno politično stranko Slovencev v Italiji še kako zahtevna, da se manjšina lahko ohrani kot enakovreden subjekt deželne in državne družbe. Med zasedanjem bodo spregovorili člani pokrajinskega sveta, podeljena bodo tudi priznanja za dolgoletno in aktivno zvestobo stranki.

 

Gorica, 11. februarja 2015                                                                          Pokrajinsko tajništvo SSk za Goriško

Deli