Renzijeva reforma Senata: veliko razočaranje za slovensko manjšino

Ustavna reforma italijanskega senata, ki jo je predlagala Renzijeva vlada in je bila skoraj dokončno usklajena v senatni komisiji za ustavna vprašanja, bo v ponedeljek začela svojo pot do odobritve na plenarnem zasedanju rimskega Senata. 

Ministrica za reforme Boschijeva je dosegla soglasje največjih političnih strank glede korenite spremembe Senata, ki bo odslej štel le še 100 članov. Senatorje bodo iz vrst županov in deželnih svetnikov izvolili deželni sveti, v sorazmerju s količino prebivalcev.

Ministrica Boschijeva in Renzijeva vlada žal nista pokazali nobenega posluha za slovensko manjšino, ki je predlagala na skupnem predstavništvu usklajen amandma o enem zajamčenem senatorskem mestu za zastopnika Slovencev, kar sicer predvideva zaščitni zakon.

Nobenega posluha torej iz vladnih vrst za eno od temeljnih zahtev Slovencev v Italiji, prav tako tudi ni pokazala nobenega zanimanja za to vprašanje Demokratska stranka, pa čeprav je na zadnjih volitvah prejela veliko večino glasov Slovencev  Italiji, tudi s podporo SSk.

V celoti je odpovedala tudi Slovenija, čeprav je bil zunanji minister Erjavec podrobno obveščen o tem vprašanju in je še pred par tedni pozitivno ocenjeval medministrsko srečanje z italijanskimi kolegi. 

Pokazalo se je tudi kakšen je dejanski vpliv edine slovenske predstavnice v italijanskem parkamentu in v njeni stranki, saj je šlo za eno od ključnih odprtih vprašanj naše manjšine.

Pri tem ni mogoče prezreti dejstva, da se od nastopa Renzijeve vlade še sploh ni sestalo vladno omizje v Rimu, neverjeten pa je tudi popoln molk in mrtvi tek paritetnega odbora, ki ga predsednica sploh ni sklicala na to temo in  le inertno spremlja grobo kršenje določb zaščitnega zakona.

Slovenska Skupnost zato izraža odločen protest nad skrajno odklonilnim odnosom italijanske države, ki se do Slovencev v Italiji obnaša pravzaprprav enako, pa naj bo na vladi desnica ali levica. Teptanje manjšinskih pravic in izigravanje določb zaščitnega zakona torej postajajo žal stalnica italijanske politike, kljub spremembam na oblasti.

Slovenska skupnost pričakuje odločno reakcijo vseh manjšinskih dejavnikov, predvsem pa slovenske diplomacije, pričakuje pa tudi, da se bo tudi deželna predsednica Serracchianijeva opredelila do tega vprašanja in podprla legitimno zahtevo slovenske narodne skupnosti, saj ponedeljkov  začetek splošne  razprave  v Senatu pomeni, da je na razpolgo še nekaj priložnosti za ugodno rešitev tega vprašanja,

Trst, 12.07.2014

Damijan Terpin

Deželni tajnik SSk 

Deli