Korzičan François Alfonsi novi predsednik EFA

Korzičan François Alfonsi, bivši evropski poslanec in član stranke Partitu di a Nazione Corsa (PNC) je novi predsednik Evropske svobodne zveze (EFA – European Free Aliance), ki na evropski ravni združuje politične stranke in gibanja narodnih manjšin in avtonomističnih skupin. Do izvolitve je prišlo na zadnjem izrednem zasedanju odbora Zveze, ki je potekalo 8. julija v Bruslju, potem, ko je odstopil dosedanji predsednik Eric Defoort. Na istem zasedanju je EFA zaupala vodenje financ predstavnici baskovske stranke (EA-Basque Country) Loreni Lopez de Lacalle.

EFA Bureau (izvršni odbor) se je zahvalil bivšemu predsedniku Ericu Defoortu, ki je zvezo vodil od leta 2010. Defoort bo v EFA Beureaju še naprej zastopal stranko N-VA (Flamci) iz Belgije.

V 33-letnem delovanju Evropske svobodne zveze se je na predsedniškem mestu prvič znašel predstavnik Korzov, ki se je v prejšnjem mandandatu v Evropskem parlamentu veliko prizadeval za pravice Korzike ter narodnih manjšin v Franciji in Evropi. Veliko pozornosti je namenil tudi ogroženim jezikom na evropski celini. Sedanja evropska poslanca Evropske svobodne zveze Ian Hudghton (SNP – Škotska) in Jill Evans (Plaid Cymru – Walles) sta novega predsednika Alfonsija označila kot graditelja mostov in politika z dolgoročno strategijo, ki bo gotovo popeljal Zvezo do novih zmag.

Načelnik svetniške skupine EFA v Evropskem parlamentu Josep-Maria Terricabras (ERC – Katalonija) je podčrtal, da bodo poslanci v tesnem sodelovanju z Zvezo in z njegovim novim vodstvom.

 

Več novic tudi na spletni povezavi: www.e-f-a.org

Deli