Terpin odgovarja Pirjevcu

Odprto pismo prof. Pirjevcu

Spoštovani gospod profesor!
V Glosi, ki je bila objavljena 19.6.2014, že drugič bralce Primorskega dnevnika (po moji oceni) “utrujate” s svojimi prigodami na ljubljanskih sodiščih v zvezi s tožbo, ki ste jo sami sprožili. Sedaj pa mene sprašujete, če res mislim, da ste “renegat”. Ugotavljam le, da je to tezo postavil nekdo drugi, s katerim se sedaj tožarite, zato je povsem brezpredmetno, da mene o tem sprašujete. Na prošnjo časnikarja iz Slovenije sem pojasnil pravni okvir pravice do vračanja poitalijančenih imen in priimkov v slovensko obliko.
Svoje ime Damiano sem spremenil v slovensko obliko Damijan in to vsaj 20 let pred odobritvijo zaščitnega zakona.
To pa pomeni, da sem sam živi dokaz dejstva, da ste najbrž res zamudili 20 let za vračanje Vašega imena Giuseppe v slovensko obliko Jože. Če se bo sodnik, ki razsoja o Vašem primeru odločil, da imenuje izvedenca za ugotavljanje pravnih možnosti za vračanje poitalijančenih imen in priimkov v slovensko obliko (npr. kogar koli od slovenskih odvetnikov v Italiji), bo vsak od teh pač le ponovil isto, kar tudi sam trdim. Dejstev se pač za nazaj ne da spreminjati in Vam predlagam, da se s tem sprijaznite.
In končno, v kolikor ste se iz zgodovinsko/akademske sfere spustili v politiko, morate tudi biti pripravljeni nositi vse posledice (v dobrem in slabem): politična kritika tistih, ki postanejo kandidati oz., tako kot Vi, celo ustanovitelji novih strank, je pač normalna zadeva v demokracijah, kjer večkrat prileti tudi kakšen nizek udarec, kar se meni sicer dogaja sistematično. Predlagam Vam torej, da tudi glede tega se pač sprijaznite s pravili igre.
S svoje strani lahko rečem le, da si pač ne morete pričakovati, če ste zamudili 20 let, za vrnitev italijanskega imena v slovensko, da Vas bodo hvalili, ko obenem s titovko na glavi in ob vihranju zastav iz Jugoslavije, ki je ni več in katere armada je ob samem rojstvu napadla komaj rojeno samostojno in demokratično Slovenijo, uganjate maškarade po Sloveniji.
Cuius commoda eius et incommoda.
Lep pozdrav

Vaš Damijan Terpin,

deželni tajnik Ssk, ki Vas še vedno spoštuje, da ste sprejeli kandidaturo za našo stranko na listi SVP pred 15 leti.

 
Primorski dnevnik, 21. junij 2014
Deli