SSk poziva k glasovanju za listo SVP

Volilna kampanja se naglo nagiba h koncu in v teh dneh se zvrščajo še zadnje pobude kandidatov in zaključni pozivi. V nedeljo 25. maja smo znova poklicani, da se poslužimo svoje pravice da izbiramo bodoče evropske poslance in, v nekaterih občinah, nove občinske upravitelje. Šele pred letom dni smo kot del levosredinske politične koalicije z Deboro Serracchiani na čelu zmagali deželne volitve. Za las smo jih zmagali, za kakih dva tisoč glasov na preko milijon volilnih upravičencev. Vemo, da polovica se jih je odločila, da se volitev ne udeleži in tudi s tem kar se da jasno izrazila svoje nelagodje zaradi krize politike, krize vrednot, krize gospodarstva, dejanske krize naše družbe v celoti. Osebno sem mnenja, da je volilna abstinenca slaba izbira, saj s tem preprosto poverimo vse odločitve tistim, včasih redkim, ki se volitev udeležijo in naposled odločajo tudi v našem imenu.

Kot že vrsto let Slovenska skupnost nastopa na volitvah za Evropski parlament v navezi z Južnotirolsko ljudsko stranko SVP, ki lahko izkoristi določilo volilnega zakona za olajšano izvolitev predstavnika manjšinske skupnosti. Pogoja, ki jih določa zakon, sta dva: volilna povezava z vsedržavno stranko in doseganje vsaj petdeset tisoč preferenc za kandidata, da je ta izvoljen. Drugi pogoj je danes v Italiji uresničljiv le za nemško manjšino. Nosilec kandidatne liste SVP je dosedanji evropski poslanec Herbert Dorfmann, ki je v minulem petletju opravil odlično delo in je bil stalno na razpolago tudi naši stranki in sploh Slovencem v Italiji. Za SSk je na kandidatni listi na tretje mesto uvrščena mlada univerzitetna raziskovalka Tanja Peric iz Štivana in s tem s SVP potrjujemo vzajemno zavezo o sodelovanju in pomoči. Tanja je v minulih letih že kandidirala za občinske volitve v devinsko-nabrežinski občini ter na deželnih volitvah, dejavna pa je tudi v strankini mladinski sekciji. Nedvomno spada Tanja v skupino mladih sposobnih, izobraženih in izkušenih fantov in deklet, ki bodo v prihodnjih letih poklicani, da prevzamejo vse večje odgovornosti.

Herbert Dorfmann je v vseh 32. občinah od Milj do Trbiža polepil volilne plakate izključno v slovenščini in s tem izkazal polno priznanje slovenski narodni skupnosti, saj nas v morju izključno italijanskih pozivov edini nagovarja v slovenskem jeziku prav povsod, kjer smo zgodovinsko prisotni: tudi v središču Trsta, Gorice, tudi v Trbižu tako kot v Čedadu. Brez sramu ali sprenevedanja.

Od tu moj še dodatno prepričan poziv, da v nedeljo na sivih glasovnicah prekrižamo znak SVP in oddamo preferenco Herbertu Dorfmannu, da bo še naprej ugledno in suvereno Glas vseh nas v evropskem parlamentu.

 

Igor Gabrovec,

deželni svetnik SSk in podpredsednik deželnega sveta FJk

Trst, 21. maja 2014

Deli