Deželni svet izvolil člane Paritetne komisije

V paritetno komisijo država-dežela je Deželni svet FJk izvolil Ivana Strizzola, Leopolda Coena in Danieleja Galassa. Kandidat Gibanja petih zvezd Alessandro Danieli je prejel le glasove svetnikov Grillovega gibanja, medtem ko je deželni svetnik SSk Igor Gabrovec še pred glasovanjem preklical kandidaturo odv. Damijana Terpina in napovedal, da se glasovanja ne bo udeležil.

»Svoji svetniški skupini in večinski koaliciji sem bil svoj čas ponudil odlično kandidaturo Terpina, ki je pravnik, politik in izraz manjšinske skupnosti ter dober poznavalec pravil mednarodnega in institucionalnega soočanja. Kandidaturo sem vložil ob upoštevanju, da je Demokratska stranka v prvi fazi predlagala le Ivana Strizzola, saj je bila kandidatura Coena formalno vložena le nekaj minut pred zapadlostjo za teden dni podaljšanega termina. Iz časopisov sem bil izvedel, da so medtem tekla (neuspešna) pogajanja z nekdanjim guvernerjem Riccardom Illyem. Zato sem pred tajnim glasovanjem na osnovi pravilnika Deželnega sveta javno napovedal svoje vzdržanje in istočasno preklical kandidaturo Terpina v prepričanju, da glasove večinske koalicije ne gre razprševati in predvsem da ne gre delati slabe krvi. Ob tem pa sem tudi obžaloval dejstvo, da se je Demokratska stranka odločila, da kandidira in izvoli dva izrazito svoja kandidata, vrh tega pa oba iz videmske pokrajine. Bo pač za prihodnjič.« je po izidu glasovanja povedal deželni svetnik SSk Igor Gabrovec.

V odbor Corecom je Deželni svet izvolil Alessandra Tesinija (kandidat DS) in Paola Santina (kandidat Ljudstva svobode), medtem ko je kandidat Severne Lige Danilo Slokar prejel 3 glasove in torej ni bil izvoljen.

Deli