Delegacija SSk na slavnostni akademiji SLS

Delegacija Slovenske skupnosti se je udeležila slavnostne akademije Slovenske ljudske stranke, ki je v nedeljo 12. maja 2013 v Kulturnem Domu v Krškem obeležila 25-letnico njenega obstoja. Kot prva demokratična stranka v bivši Jugoslaviji po koncu druge svetovne vojne, je bila stranka SLS vzor in spodbujevalka za demokratizacijo doma in v širsi vzhodni Evropi.

Prvi predsednik stranke, takratne Slovenske kmečke zveze, ki se je pozneje preoblikovala v Slovensko ljudsko stranko, Ivan Oman, je v svojem nagovoru obujal zgodovinske trenutke, ter kritično komentiral sedanje dogajanje v državi in odločno zahteval pamet v politiki.

Današnji predsednik Franc Bogovič je v svojem slavnostnem nagovoru pozval k opuščanju zastarelih ideoloških vzorcev in poudaril, da Slovenija ne potrebuje sanj, temveč jasno vizijo države.

Stranki SLS je predsednik tržaškega pokrajinskega sveta Slovenske skupnosti Igor P. Merkù v svojem krajšem pozdravu čestital za pomemben jubilej in voščil dobro delo še naprej.

Med srečanjem v jutranjih urah na prenovljenem gradu Rajhenberg se je skupaj s članom deželnega tajništva Sergijem Mahničem pogovoril z vodstvom stranke SLS o raznih problemih, ki pestijo slovensko narodno skupnost. Poseben poudarek je bil na zaščitenih območjih Natura 2000, na uplinjevalniku v tržaškem zalivu ter na nespoštovanju manjšinskih pravic in na slovenskim šolstvom v Italiji.
Deli