Gabrovec: Minister Passera očitno ne ve o čem govori ali pa tu nekdo ribari v kalnem…

Po besedah ministra za gospodarski razvoj Corrada Passere, ki je danes v parlamentu odgovarjal na poslansko vprašanje Ettoreja Rosata, je plinski terminal v Žavljah potreben in upravičen, ne glede na gladko negativno mnenje Občine Trst, sosednjih občinskih uprav in same Pokrajine. Nesprejemljivo ošabno je tudi ministrovo stališče glede pomislekov in za enkrat odvratnega stališča Slovenije, ki je za ministra očitno prezira vredno, saj pravi, da bo »Italija sama odločala«. Italija ne more sama odločati preprosto zato, ker v Rimu ne sedi absolutistični vladar in že zaradi tega mora osrednja vlada nujno upoštevati stališče krajevnih demokratično izvoljenih dejavnikov. Nadalje velja tudi dejstvo, da je Italija del Evropske zveze, katere polnopravna članica je tudi Republika Slovenija in obe, Italija in Slovenija, sta vezani na evropsko zakonodajo in pravila, ki pri tovrstnih načrtih narekujeta posvetovanje in vzajemno soudeležbo. Obenem lahko ugotavljamo, da Italija deli Jadransko morje in širše gledano tudi Tržaški zaliv s sosedo, ki ji ni vseeno, kaj se tu dogaja.

Minister je v svojem odgovoru Rosatu potrdil pravilnost vseh dosedanjih postopkov za terminal, vključno s tistim, s katerim je krajevna servisna konferenca FJK prižgala projektu zeleno luč. Tu pa trčimo kar v paradoks, ali v neresnico, saj se je s pomisleki nad sklicem, potekom in predvsem zaključki servisne konference v Trstu prva ogradila deželna uprava. Po neuradnih podatkih namreč, je predsednik Renzo Tondo prav na današnji seji deželnega odbora sklenil vrsto postopkov proti odgovornemu funkcionarju in mu odvzel vsa pooblastila.

Zanimivo bo izvedeti, kdo v tej zgodbi ribari v kalnem: minister Passera, predsednik Tondo ali kar oba? In zanimivo bo vedeti, kako se dogaja, da je multinacionalka Gas Natural tako zelo prepričljiva….

Deli