Uplinjevalnik: ostro stališče deželnega svetnika SSk Igorja Gabrovca

Hiter razplet okoli načrta za plinski terminal  pri Žavljah, ki se je kot toča sesul tako na ljudi kot na krajevne javne uprave na Tržaškem, jasno priča o trdni nameri italijanske vlade, da gre stvari do konca in to za vsako ceno.

Navidezno se je vse začelo z osupljivim sklepom deželne storitven konference, ki je prejšnji teden po celodnevni seji osupljivo prižgala načrtu zelo luč, pa čeprav so se proti temu jasno opredelile vse krajevne občinske uprave, začenši s tržaško. Prav tako je načrtu izrazila negativno mnenje Pokrajina Trst. Proti so Občine na slovenski strani meje in sama Republika Slovenija.

Italijanska vlada se je v tesnem zavezništvu z deželnim političnim vrhov na vse to požvižgala. Zgleda kot da plinska bomba sredi največjega mesta v FJk mora biti in pika. Varnost nekaj sto tisoč prebivalcev in turistično-gospodarske razvojne perspektive Trsta ter njegove pristanišča so očitno postranskega pomena. Kot je očitno prezira vredno tudi mnenje Italiji sosednje države, ki ji je če ne drugega skupen vsaj tržaški zaliv.

Ministrstvo za gospodarski razvoj je svoje golpistične namere obelodanilo že 7. novembra z objavo sporočila o uvedbi postopka za izdajo pooblastila za gradnjo plinskega terminala in načrt označilo kot energetsko strateško pomembnega. S tem seje začel tudi razlastitveni postopek, ki bo prizadel preko tristo pretežno zasebnih parcel. Obvestilo je vlada objavila na Trstu odročnih medijih Messaggero Veneto in La Stampa, kar ni slučaj in je že samo po sebi znak nespoštovanja pravice ljudi, da so obveščeni. Velika večina lastnikov zemlje so Slovenci, ponovno. Gradnja novega, skoraj deset kilometrskega elektrovoda, ki bo plinskemu terminalu s Padrič dovajal eletrično energijo, bo imelo v zakup podjetje Terna. Danes si lahko tako bolje razlagamo naglico, ki jo je Terna pokazala pri utrjevanju in novogradnji elektrovoda Tržič-Padriče, pri čemer se je prav tako požvižgala na negativna mnenja občinskih uprav in zahteve domačinov, ki so lastniki prizadetih zemljišč. Zanimivo je, da za novo traso Terna ponuja bonbonček vkopa, ki je bil po besedah Terne nemogoč na trasi Tržič-Padriče. 

Rdeča nit filma, ki v nadaljevanki povezuje poglavje elektrovoda Tržič-Padriče z novo traso Padriče-Žavlje z gradnjo plinskega terminala v tržaški periferiji, je ravno popoln prezir do mnenja in legitimnih interesov domačega prebivalstva, tako individualno kot kolektivno, ko prebivalstvo zastopajo organizacije ali same javne uprave.

Včeraj popoldne sem od pristojno deželne direkcije na osnovi zakonskega določila, ki ureja pravice in pristojnosti deželnih poslancev, zahteval hiter in popoln dostop do zapisnika in vseh aktov servisne konference. Pred nami je velika bitka, ki ji bomo kos le, če bomo nastopali združeno: združeni kot deželni svetniki, ki smo bili izvoljeni na Tržaškem, in združeni s civilno družbo in krajevnimi javnimi upravami, ki so doslej zagovarjale in utemeljevale interese prebivalstva ter razvoja mesta in zaliva. Ovadba, ki jo je vložil odv. Peter Močnik, je prvi korak v to smer. Ključno vlogo mora pri vsem tem odigravati tudi Slovenija, saj gre za projekt, ki se bo svoj kvarni vpliv zrcalil na celotno slovensko primorje.

Igor Gabrovec, deželni poslanec SSk

Trst, 27. novembra 2012

Deli